Die Zeit: Viktor Orban, susținut și întărit de investiții germane

Valentin Borcea INTERNATIONAL Principal

Acuzațiile de corupție, de încălcare a statului de drept, articolul 7 și toate celelalte rele de care este acuzată Ungaria lui Viktor Orban nu sperie investitorii străini, care continuă să vină în țară, mai ales cei germani, sesizează cotidianul german Die Zeit.

Ziarul liberal nu vrea să laude guvernul maghiar, ci să acuze firmele germane că-l ajută pe Viktor Orban să rămână la putere. Articolul îndeamnă BMW să reconsidere construcția unei fabrici noi în Ungaria, în valoare de un miliard de euro, și să mute investiția în Portugalia sau în Austria. Alte companii arătate cu degetul pentru banii pe care îi bagă în economia maghiară sunt Daimler, Continental, Bosch, ThyssenKrupp și Siemens.

BMW a răspuns scurt, clar și la obiect articolului din Die Ziet. Firma bavareză a spus că nu a ales Ungaria din considerente politice, ci datorită parametrilor economici, adică infrastructură, taxe, calitatea forței de muncă și salariile mici. BMW a mai afirma că planurile sale în Ungaria sunt pe termen lung, așa că nu țin cont de realitățile politice curente. Germanii au mai transmis că se simt în siguranță în Ungaria, deoarece nu este niciun curent politic serios care dorește scoaterea țării din Uniunea Europeană, a notat HungaryToday.hu

Ungaria a dat aproape un miliard de euro ca ajutoare pentru multinaționale, a scris presa locală, care a arătat că țara este o excepție europeană în acest caz. De asemenea, potrivit unui studiu făcut de firma de consultanță KPMG, 66% din bugetul ungar merge către multinaționale. În Polonia, valoarea este de doar 9%.

Pe lângă toate acestea, guvernul Ungariei oferă și beneficii fiscale investitorilor. Oficial, impozitul este de 9%, cea mai mică valoare din EU, dar potrivit unui calcul făcut de experții locali, valoarea reală este de doar 5%. Și aceasta este cea care interesează cel mai mult investitorii.

BMW a anunțat în vară că va contrui o fabrică de un miliard de euro în Ungaria, în orașul Debrecen. Va fi prima uzină pe care bavarezii o fac în Europa după 2005 și ar urma să producă 150.000 de mașini pe an. De pe liniile de asamblare ar urma să iasă atât automobile cu motoare cu combustie internă, cât și cu propulsoare electrice, un lucru extrem de important pe o piață auto care renunță la diesel în favoarea bateriilor.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Juncker: Un nou război în Balcani este posibil
Un nou război în Balcani ar putea reizbucni, mai devreme sau mai târziu, dacă Uniunea ...