Lege marțială la granița României: “Din Transnistria ar putea veni un atac”
Parlamentul Ucrainei a votat ieri instituirea legii marțiale în regiunile țării cele mai vulnerabile unui atac rusesc. Acestea sunt zonele de pe coastele Mării Negre și Mării Azov, dar și cele care se învecinează direct cu Rusia și cu Transnistria, pe care Kievul o consideră o regiune controlată de Moscova. Asta include și oblast-ul Odesa, din care face și Bugeacul (adică sudul Basarabiei), unde există în continuare o importantă comunitate românească.
Legea Marţială intră în vigoare doar în cazul unui atac rusesc
Legea marțială va fi în vigoare timp de 30 de zile, începând cu 28 noiembrie și se va aplica în 10 regiuni. Votul din Rada Supremă, parlamentul ucrainean, a venit după ce președintele Petro Poroșenko a dat un decret prin care cerea legea marțială pe tot teritoriul țării și timp de 60 de zile. Șeful statului a dat asigurări că prevederile legii marțiale vor fi aplicate doar în cazul în care va avea loc un atac rusesc. Dacă asta nu se va întâmpla, viaţa publică a ucrainenilor din acele regiuni nu va fi periclitată.
Cenzura, interzicerea alcoolului, anularea adunărilor publice
Ce prevede mai exact legea marțială? Dacă va fi aplicată, autoritățile vor putea introduce cenzura, bloca vânzarea de alcool, rechiziționa bunuri în folosul armatelor, interzice adunările publice, impune oră de stingere, pe lângă multe altele.
Oponenții lui Petro Poroșenko au spus că președintele vrea legea marțială ca să se mai agațe de putere, prin anularea scrutinului prezidențial de anul viitor. Petro Poroșenko are cea mai mică popularitate din toți potențialii candidați. Dar în paralel cu aprobarea legii marțiale, Parlamentul a votat și ca alegerile pentru un nou șef al statului să aibă loc la termen, pe 31 martie. În cazul intrării în vigoare a legii marţiale, în cele zece regiuni, cu populaţie majoritar rusofonă, nu se vor organiza secţii de vot. Analiştii de politică externă cred că asta e miza.
Totul a început cu agresiunile militare din Crimeea
Aceste noi evoluții îngrijorătoare pentru situația și așa tensionată din Ucraina vin pe urma unui incident de duminică. Ambarcaţiuni ale Serviciului Federal rus de Securitate (FSB) au deschis focul spre trei nave militare ucrainene, capturându-le şi arestând 23 de membri ai echipajelor. Cele trei nave militare ucrainene se aflau în largul fostei provincii ucrainene Crimeea, anexată de Rusia în anul 2014. Ucraina a denunţat o „agresiune” a Rusiei.
Consiliul de securitate al Naţiunilor Unite s-a întrunit de urgenţă pentru a discuta despre agresiunea Rusiei împotriva navelor militare ucrainene capturate duminică în Strâmtoarea Kerci, a scris Mediafax.