„IERUSALIM” este capitala Israelului, TEL AVIV – un oraş cosmopolit, unde se mănâncă bine” – afirmă istoricul Alexandru CRISTIAN
Alexandru Cristian – istoric, scriitor și geopolitician român – în dialog cu reporterul Newstandard despre statul Israel la 70 de ani de istorie.
Ovidiu Majlat: Ce v-a impresionat în scurta dar consistenta istorie a statului Israel?
Alexandru Cristian: Istoria Israelului este una sacră, legătura poporului evreu cu Dumnezeu a fost demonstrată din cele mai vechi timpuri, iar pământul este unul sfânt. Vocația politică și geopolitică a Israelului este una unică în istoria lumii, putem vorbi despre un stat întemeiat prin voința lui Dumnezeu. De la regele Saul până în prezent, istoria politică a Israelului a fost una legată de metafizica istoriei. Niciodată Israelul nu a fost absent pe scena istoriei, chiar dacă pământul a fost ocupat de alte popoare. Am spus de regele Saul pentru că a fost primul rege din istoria Israelului, prima manifestare politică din istorie. Poporul evreu este prezent pe teritoriul actual al Israelului de aproape 4 milenii.
Voinţa Domnului şi dorinţa poporului sunt orele astrale ale istoriei Israelului
O.M: Cum s-a întemeiat statul Israel, cum a fost posibil?
A.C: Cronologic vorbind știm că în data de 14 mai 1948 statul Israel – prin voința poporului – a devenit un vis împlinit. Marele scriitor Amos Oz spunea că Israelul s-a născut din visele străbunicilor și bunicilor noștri. Posibilitatea înființării statului Israel a fost favorizată de un cumul de factori, cel divin și cel uman. Voința Domnului de a exista un stat Israel și dorința poporului de a lupta pentru a-și îndeplini un vis milenar sunt orele astrale ale istoriei.
Un tigru economic al Orientului Mijlociu
O.M: Și totuși a fost o perioadă de confruntare în zonă?
A.C: Așa este. Primii 25 de ani de istorie, 1948-1973, au fost cumpliți, plini de pierderi și suferințe, dar voința Domnului a prevalat. După 1973, Războiul de Yom Kippur, Israelul a început să se dezvolte și să se transforme în ceea ce este astăzi, un stat modern, dinamic, cu o economică solidă, o cultură mare și o armată puternică. Pentru unii a fost denumit un miracol al dezvoltării, un tigru economic al Orientului Mijlociu.
O.M: Ați vorbit despre cultură, ne puteți spune ceva despre literatura israeliană din zilele noastre ?
A.C: Marele scriitor Amos Oz la sfârșitul anului trecut, chiar de ziua soției mele, a trecut la Domnul. A fost o mare personalitate, o voce admirabilă a timpurilor noastre. Un alt mare scriitor israelian este David Grossman, autorul Până la căpătul pământului sau Vezi mai jos:dragostea. Amos Oz a scris un roman tulburător, Iuda, despre marile întrebări ale zilelor noastre, iubire, ură și trădare. La Amos Oz, iarna este anotimpul în care omul se desăvârsește, așa și Israelul după o iarnă milenară s-a întrupat ca stat. Israelul are și o poezie de foarte bună calitate, mă refer aici la poetul național Hayim Nahman Bialik, la Yehuda Amichai dar și la alți mari poeți.
O.M: Scriitori de limbă română în Israel există?
A.C: Desigur că există, sunt foarte mulți și foarte buni. Asociația Scriitorilor Israelieni de Limbă Românîă promovează cultura și creează o punte culturală între România și Israel. Amintesc aici autori precum Adrian Grauenfels, Bianca Marcovici, Ada Shaulov Enghelberg, criticul literar Magdalena Brătescu dar și alți mari scriitori de limbă română. Acești oameni asigură o profundă legătură culturală între România și Israel.
Nu-l uit bineînțeles pe marele poet Shaul Carmel, născut la Ștefănești în Județul Botoșani, care a scris o carte remarcabilă, în colaborare cu Ileana Cudalb, despre marele om politic Yitzhak Rabin. De asemenea Shaul Carmel este autorul unor versuri emoționante despre dragoste, viață și moarte.
DECIZIA preşedintelui SUA de a recunoaşte Ierusalim, drept capitala de facto, este al doilea moment astral ai istoriei Israelului
O.M: Știu că sunteți și scriitor, ați publicat o carte în Israel?
A.C: Da am publicat, un volum de poezii, Sacralitate, la Editura Familia în anul 2016, reeditat în anul 2017 și un poemul în versuri Zburătorul la Editura Familia. Vă pot spune că piesa mea de teatru Astrul a apărut în Israel la Editura Saga anul acesta. Am publicat și o carte despre opera marelui scriitor român Augustin Buzura, Raport asupra nopții, tot la Editura Saga.
O.M: Vă provoc să-mi răspundeți la o întrebare directă. Care este capitala Israelului?
A.C: Ierusalimul este capitala, nu există nici o îndoială istorică, politică și culturală. Decizia președintelui Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, de a recunoaşte capitala reprezintă al doilea moment astral al istoriei moderne a Israelului.
TEL AVIV – plin de viaţă
O.M: Și Tel Aviv-ul?
A.C: Un oraș minunat, cu mult soare, cu mâncare bună de un cosmopolitism aparte, un oraș magnific, dar Ierusalimul este capitala recunoscută de și în istorie. Colina primăverii, cum este denumit Tel Aviv-ul, este un oraș minunat și plin de viață. În fapt tot districtul urban Gush Danformat din Tel Aviv, Rishon Le Zion, Petah Tikva, Ashdod, Netanya, Holon, Bnei Brak, Ramat Gan, Rehovot, Bat Yam, Kfar Saba, Herzlyia, Modi’in-Maccabim-Re’ut, Ramla, Lod, Ra’anana, Givatayim și alte orașe mai mici este o aglomerare urbană plină de viață și cultură, având aproape 4 milioane de oameni.
ACORDUL SECOLULUI va fi al treilea moment astral
O.M: Ce părere aveți de planul de pace privind Orientul Mijlociu?
A.C: Știu că documentul a fost redactat dar că nu va fi prea curând dezvăluit. Este făcut de consilierul politic al Președintelui Trump, Jared Kushner, de emisarul pentru Orientul Mijlociu Jason Greenblatt, împreună cu David Friedman ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Israel. Președintele Trump nu a făcut un secret din faptul că va încerca să promoveze pacea în Orientul Mijlociu, după ce a căștigat alegerile, dacă nu mă înșel în ianuarie 2017, a vorbit de această admirabilă încercare.
A fost denumit de presă “Acordul Secolului”, sunt sigur că va fi al treilea moment astral dacă va reuși și va aduce pacea. Nu cunosc conținutul planului de pace, deși unele surse vorbeau de o confederație palestiniano-iordaniană. Personal nu cred că Regatul Hașemit al Iordaniei va accepta, este doar părerea mea, am auzit și alte variante dar sunt pure speculații. Alte informații de presă spun că Mahmoud Abbas ( Abu Mazen cum e denumit în arabă ) a propus Israelului să fie parte a confederației. Cred că Planul este cunoscut de foarte puține persoane, deci este greu de știu ce va conține.
Sper să fie o reușită, m-aș bucura enorm pentru Israel și Statele Unite ale Americii, dar doar Dumnezeu cunoaște viitorul, El va decide. Timpul ne va răspunde la toate întrebările noastre…
„Dacă planul de pace va reuși reconstrucția Templului lui SOLOMON va fi o certitudine”
O.M: Credeți că Templul lui Solomon se va reconstrui în viața noastră ?
A.C: Ați ridicat o problemă milenară. Sursele creștine din timpul Patriarhului Sofronie al Ierusalimului și al Califului Omar ne arată că Templul nu s-ar afla chiar pe locul Moscheei Al Aqsa din Ierusalim, ci în proximitate. Istoria Patriarhului Eutihie al Alexandrei din secolul X- Analele istorice ale lui Eutihiene vorbesc despre aceste evenimente. În Anale este prezentat un dialog între Patriarhul Sofronie și Califul Omar, mai mult un dialog diplomatic și cultural despre reacția evreilor și creștinilor la apariția moscheei. Oricum vă spun că voi studia problema și voi scrie un studiu. Este o realizarea măreață dar greu de anticipat. Dacă planul de pace va reuși reconstrucția Templului va fi o certitudine. Repet și aici ce am spus mai sus, viitorul nu ne este cunoscut nouă, doar Domnului.
Fundamentalismul islamic nu acceptă că poporul EVREU are dreptul la o ţară
O.M: Ce orașe din Israel vă plac cel mai mult ?
A.C: Israelul are orașe frumoase și pline de cultură, Ierusalimul este mereu prezent în inima mea. Dar există și alte orașe superbe, cum ar Tel Aviv, Haifa care are o climă mediteraneană fantastică.
O.M: Care este cea mai mare amenințare a statului Israel ?
A.C: În prezent amenințarea cea mai mare este reprezentată de fundamentalismul islamic care nu acceptă că poporul evreu are dreptul la o țară. Este o problemă complexă care poate fi parte a unei cărți bine documentate. Dacă doriți vă pot indica o țară, Republica Islamică Iran care și-a construit un țel politic major în distrugerea statului Israel. Restul amenințărilor sunt cele prezente la nivel mondial, terorismul, criminalitatea organizată, atacurile cibernetice, insecuritatea socială și societală, riscuri pe care le are inclusiv România.
„Orientul Mijlociu este într-o continuă tranziție spre o lume modernă”
O.M: Cum vedeți Orientul Mijlociu peste 100 de ani ?
A.C: Nu sunt profet, dar analizând anumite evoluții, sper într-o rezolvare a problemei israelo-palestiniene, în unificarea Ierusalimului și în păstrarea unui climat de pace în zonă. Sincer cred că și regimul fundamentalist de la Teheran nu va mai rezista foarte mult pentru că nu poți să conduci oamenii prin teroare, frică și spaimă. Viața femeilor din Iran este chinuitoare și apăsătoare, de ea ne vorbesc mărturiile lor. În rest cred că Orientul Mijlociu este într-o continuă tranziție spre o lume modernă, iar regimurile anacronice vor lua sfârșit. Regatul Hașemit al Iordaniei va rămâne un prieten al Israelului, Egiptul la fel. În schimb e greu de prevăzut calea pe care o va lua Siria. V-am spus e greu de anticipat, dar cred că se va petrece o schimbare lentă în Orientul Mijlociu.
O.M: Dar Israelul ?
A.C: Israelul peste 100 de ani va fi un stat post-modern, puternic digitalizat, conectat cu lumea întreagă dar păstrându-și identitatea și valorile culturale, toate aceste realizări se vor petrece în jurul Ierusalimului unificat. Mai cred că Israelul va continua drumul spre dezvoltare a statului și pe promovarea unor valori culturale autentice, iar parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii și parteneriatul strategic cu România vor fi mai strânse ca niciodată în următorii ani. Legătura profundă dintre România și Israel va fi mereu prezentă în istoria celor două state.
O.M: Acum la final vă dezvălui că ştiu despre albumul istoric la care lucrați, Israel la 70 de ani. Când va fi pe piață ?
A.C: Ce surse bune aveți. Cel mai probabil într-o săptămână va fi prezent pe piață. Va apărea la Editura Saga din Israel dar și Lulu Press din Statele Unite ale Americii, ulterior voi face și o ediție în România. Vă spun că nu este un album este o colecție de eseuri despre trecut și prezent, o să fie prezente și câteva imagini minutate din Israel. O să vă dau detalii la momentul apariției.
Israel. Între istorie și actual