Fetele de până la 13 ani provoacă mai multe certuri între părinți, decât băieții, relevă studiile The Economist
Mai multe studii efectuate în America, începând cu anii 1980, oferă dovezi puternice conform cărora: dacă primul născut este fată riscul divorțului este mai mare, dar doar în timpul adolescenței acesteia.
La acea vreme, se specula existența fiului preferat, care ar fi dus la avorturi de teamă ca al doilea copil să nu fie fată.
Cu toate acestea, lucrările publicate în „Jurnalul Economic” al The Economist dezaprobă ideea respectivă.
Fetele și divorțul
În „Fiicele și divorțul”, Jan Kabatek de la Universitatea din Melbourne și David Ribar de la Universitatea de Stat din Georgia, din Atlanta, confirmă faptul că a avea o fată, întâi născută, crește într-adevăr riscul divorțului părinților acelui copil, atât în America, cât și în Olanda.
Vrei să-ți promovezi produsele? Pe whitepress, echipe de jurnaliști profesioniști vor scrie pentru tine!
Spre deosebire de lucrările anterioare, studiul lor a analizat și efectul vârstei fetei. Cercetătoarele au tras concluzia că riscul „divorțului părinților doar cu o fată” apare doar în adolescența acesteia. După vârsta de 12 ani, fetele nu mai sunt atât de legate de părinți, ca băieții.
Citește și: Fabricat în S.U.A.: Socialism pentru bogați. Capitalism pentru ceilalți
Certuri, din prea multă grijă
„Dacă tații ar fi cu adevărat supărați că au o fată în loc de băiat nu ar aștepta 13 ani pentru a face acest lucru”, motivează dr. Kabatek. În schimb, argumentează el, faptul că riscul este atât de specific vârstei necesită o explicație diferită, și anume că părinții se ceartă mai mult pentru creșterea fiicelor adolescente decât a fiilor adolescenți.
În lumina tuturor acestor lucruri, este interesant de observat că Dr. Kabatek și Dr. Ribar au găsit un tip de cuplu care pare imun la efectul de fiică: acela în care tatăl a crescut cu o soră.
BOMBA SERII / Vlad Voiculescu nu are studii superioare, gen Bologna