Eroul necunoscut al României / A adus Comisia de la Veneția din vacanță

Marius Ghilezan ACTUALITATE OPINIE POLITIC Principal

Puține instituții media din România au sesizat că, la începutul lunii ianuarie 2025, Theodoros Roussopoulos, președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, a sesizat Comisia de la Veneția și a cerut procedură de urgență pentru realizarea unui raport privind anularea alegerilor prezidențiale din România.

Deși reprezentanții Comisiei de la Veneția trebuiau să se întâlnească, într-o sesiune ordinară, la mijlocul lunii martie, aceștia, la sesizarea lui Roussopoulos, s-au adunat la mijlocul lunii ianuarie 2025.

Raportul Comisiei de la Veneția privește mai multe recomandări, printre care găsirea unor soluții de contestare și de apel, într-o instanță specializată, adică o instituție electorală. Menționăm că deciziile Curții Constituționale din România sunt definitive. Așa s-a dat, ceea ce mulți susțin, lovitura de stat, prin anularea alegerilor pe un motiv de interferențe rusești, care, în cele din urmă, nu s-au adeverit.

Cel mai important punct al Raportului Comisiei de la Veneția este legat de anularea scrutinului doar în situații excepționale și, în niciun caz, pe baza unor rapoarte ale unor servicii secrete.

Astăzi, aceleași televiziuni care incriminau puterea legiuitoare și executivă a PSD din mandatul lui Liviu Dragnea, că nu aplică recomandările Comisiei de la Veneția în ceea ce privește abuzul în serviciu și modificările revendicate de haștagii din stradă, persiflează rolul acestei instituții, din care fac parte magistrați de renume din toate țările lumii.

Citește: Marius Ghilezan – Le crépuscule de l’Ouest (French Edition) Kindle Edition

Altădată Mumă, de astă dată Ciumă

Puterea de la București, reprezentată de Klaus Iohannis, și cele trei partide din arcul guvernamental, la care se adaugă instituțiile de forță ale statului – cu rol de persecuție, nu doar de control informativ – fug ca Dracu de tămâie de reorganizarea turului 2 al alegerilor, mai ales că nicio probă de imixtiune a Rusiei în campania electorală nu a fost făcută public.

Cei nouă judecători ai Curții Constituționale a României au fost sesizați de peste 9000 de petiții cetățenești. Deși ieri, Miruna Vasi, avocata lui Călin Georgescu, s-a dus să întrebe la instituție dacă s-a fixat un nou termen de judecată, nimeni nu i-a oferit niciun răspuns.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Să lămurim, mai întâi, cu raportul Comisiei de la Veneţia. Decizia Curţii Constituţionale rămâne în picioare. Ea nu este răsturnată, nu este invalidată. Ne dăm seama cu toţii că este greşită, dar n-ai ce face. Este o decizie dată de un organ constituţional, care trebuie respectată. De aici încolo, nu se mai poate discuta despre decizii de reluare,” susține judecătorul haștag Cristi Danileț, potrivit Epoch Times.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Cei 9 magistrați, care nu beneficiază de inamovibilitate, sunt pasibili de condamnări penale, pe motiv că au anulat drepturile fundamentale ale omului, cel de a alege și a fi ales.

Curtea Penală Internațională a fost sesizată în această privință.

De la Erata lui Băsescu, se știe că judecătorii acestei instanțe își pot revizui deciziile. De la ei, se așteaptă vindecarea rănii democrației românești.

Inclusiv televiziunile de casă ale sistemului au început să vadă evidența: alegerile s-au anulat fără niciun motiv. Vinovații de abuz trebuie să plătească.

Vor merge cei 9 plus 1 la pușcărie? Asta e întrebarea care plutește în aer, ca o ocazie de gol dintr-un meci așteptat de fotbal.

Eroul necunoscut a fost jurnalist în Grecia

Theodoros Roussopoulos a fost un reporter politic în Grecia.  În anul 2000, a intrat în politică, fiind purtător de cuvânt al guvernului grec, din 2004 până în 2008. În prezent, este profesor la Universitatea Europeană din Cipru, membru al Parlamentului Elen și președinte al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

“Înțelegând gravitatea situației din România, Roussopoulos a acționat rapid. În mai puțin de o lună de la anularea alegerilor, el și-a valorificat poziția influentă din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, pentru a sesiza Comisia de la Veneția, un organism consultativ al Consiliului Europei, cunoscut pentru expertiza sa în dreptul constituțional. Solicitarea sa pentru un raport de urgență a făcut parte dintr-o mișcare strategică, pentru a atrage atenția internațională asupra abuzurilor regimului Iohannis.

Raportul Comisiei de la Veneția, publicat luni, servește drept rechizitoriu al acțiunilor guvernului român,” scrie The Diplomatique Affairs.

Exxpress.at: Coiful de aur dispărut și alegerile din România

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Un start-up chinez trimite spre faliment mari companii americane de Inteligență Artificială
Lăcomia investitorilor în corporațiile producătoare de Inteligență Artificială a dus la prăbușirea cu 17 %, ...