Kövesi a pierdut sprijinul străzii

Alina Maria Bogdan OPINIE

Anunțul de ieri al purtătorului de cuvânt al lui Klaus Iohannis, referitor la demiterea Laurei Codruța Kovesi, a fost urmat de un val consistent de critici în mediul online. Mai mulți influenceri, vădit atașați de Laura Codruța Kovesi, prin intermediul unor canale mai mult sau mai puțin obscure, mai mult sau mai puțin oneste, s-au grăbit să lovească în președinte din toate unghiurile, cântând atât prohodul lui, cât și al justiției din România. Însă, spre deosebire de alte ocazii, de această dată, strada nu s-a mai luat după fentă și a plutit în careul din fața Guvernului, ca un balon vid, dând impresia unora că Laura Codruța Kövesi nu se mai bucură de sprijinul mulțimilor și că dacă este ceva de apărat în România, acel lucru este justiția echitabilă în sine, nu personificările politice ale justiției.

Un plan cincinal fără performanțe

În fapt, strada are dreptate să-și piardă încrederea în simbolul de până mai ieri al anti-corupției. După un avânt consistent în lupta cu politicienii, dintre care remarcăm personalități precum Dan Voiculescu sau Adrian Năstase, DNA a început să producă în ultimii ani mai degrabă achitări pe bandă rulantă, de parcă ar fi fost o instanță duhovnicească de iertare a păcatelor, nu de trimitere spre judecata dreaptă. Vasile Blaga, Adriean Videanu, Ludovic Orban, Sebastian Ghiță sunt nume de politicieni pe care strada i-a stigmatizat intens, după deschiderea dosarelor DNA, pentru ca mai apoi să vadă cum instanțele decid achitare peste achitare. Cel mai amplu set de astfel de persoane a fost întrupat de politicienii implicați în dosarul Microsoft. După o serie de manevre și întârzieri, Ecaterina Andronescu și tot lotul de miniștri implicați în Microsoft au răsuflat ușurați. Iar bomboana de pe proverbiala colivă a fost achitarea lui Victor Ponta, care după ce a fost dat jos într-un acces de furie a străzii, inclusiv în siajul unui dosar DNA, s-a dovedit a fi nevinovat, fiind acum liber să facă orice împotriva tuturor adversarilor politici. Strada are dreptate să nu mai iasă pentru că, de ceva vreme, din motive ce seamănă izbitor cu strategia politică, mai multe dosare au fost închise și uitate, ca și când nu s-ar fi întâmplat niciodată.

Decontul

Nepăsare străzii față de Laura Codruța Kövesi este un rezultat al lipsei de eficiență a instituției pe care o conducea și a setei de dreptate. Iar problema de susținere vine chiar din felul în care Kövesi s-a portretizat în ultimii ani ca fiind stindardul luptei anticorupție. Atunci când asumi în nume personal o aparentă vendetă împotriva corupției, ești totuși cea care decontează la final toate pierderile. Iar erorile fiecărui procuror, sau, de ce să n-o spunem, uneori abuzurile fiecărui procuror, se transformă în erorile și abuzurile celui ce-și arogă toate drepturile aparenței dreptăți.

Justiția, asemeni democrației stă în instituții, nu în eroi

Faptul că ieri n-a ieșit nimeni în stradă în apărarea Laurei Codruța Kövesi este un semn foarte bun pentru democrația românească. Pentru că oricât de valoroase sunt reperele morale pe care strada a încercat să le insufle societății, trebuie admis faptul că puterea democrației și a justiției nu stă în stindarde și în eroi. Stă în instituții care funcționează. Iar strada pare să fi înțeles de această dată că DNA-ul, obiectiv vorbind, părea să nu mai funcționeze. Părea din ce în ce mai gripat și mai dificil de gestionat. Părea să fie din ce în ce mai îngreunat în activitatea sa de autoritatea tradițională exercitată prin imagine eroică de Laura Codruța Kövesi. Oamenii au înțeles și au dovedit că scopul lor este de fapt acela de a apăra justiția, nu pe Kövesi în persoană. Pentru că acolo este de fapt lupta. În a consolida instituții, nu puteri discreționare și personalități efemere. Departe de a fi irațională, strada a demonstrat că înțelege unde s-a produs ruptura și cine este cu adevărat vinovat pentru starea Justiției din România.

Așa cum zicea azi și Maestrul Cristoiu, strada o va uita pe eroina războinică.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Nick Borzea, prietenul lui Iohannis, este administratorul financiar al unei asociații ortodoxe din SUA
Nicolae Borzea, ginerele Rodicăi Baștea, partenera președintelui Klaus Iohannis în afacerile imobiliare controversate anulate de ...