Klaus Iohannis a semnat decretul de numire a lui Felix Bănilă în funcţia de procuror şef la DIICOT

Alina Maria Bogdan POLITIC Principal

Președintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul pentru numirea lui Oliver-Felix Bănilă, pe o perioadă de 3 ani, în funcţia de procuror-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), se menţionează într-un comunicat al Administraţiei prezidenţiale.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, i-a trimis preşedintelui Klaus Iohannis propunerea de numire a procurorului Oliver-Felix Bănilă la conducerea DIICOT în 11 iunie, propunerea fiind avizată favorabil de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, scria news.ro. Tot atunci, procurorii i-au trimis o scrisoare preşedintelui să respingă propunerea.

În ceea ce privește formarea profesională, este interesant de remarcat că procurorul Felix Bănilă a terminat studiile la Facultatea de Drept, Universitatea „Al. I. Cuza”, Iași, acolo unde este rector suspendat Tudorel Toader și unde actualul ministru al Justiției a predat foarte mulți ani.

Felix Bănilă a participat la mai multe programe de formare profesională în domeniul criminalisticii, a falsificării de monedă şi carduri, a fraudelor din fonduri UE, dar şi a faptelor de corupţie. Şi-a început cariera la vârsta de 24 de ani, la Parchetul Judecătoriei Moineşti, unde a lucrat timp de 12 ani. Până în 2010 a fost procuror delegat la Tribunalul Bacău iar din 2011, prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău.

Conform reglementărilor legale în vigoare, procurorul-şef al DIICOT este numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM. Numirea se face pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Bilanţul lui Dăncilă, la şase luni: Absorbţia fondurilor europene s-a mărit de 10 ori faţă de guvernarea Cioloş
Viorica Dăncilă a prezentat bilanţul guvernului pe primul semestru al anului 2018. Principalii indicatori: Veniturile ...