Liviu Dragnea, singura soluție de moment pentru PSD
Indiferent de opiniile politice ale fiecăruia, de simpatii, de istoricul de vot, de atașamentele personale sau de convingerile morale, este evident că, obiectiv vorbind, Liviu Dragnea este de fapt singura soluție viabilă pentru moment în PSD. Și asta în ciuda tuturor celor care se așteaptă sau își doresc de la CEx-ul de astăzi un rezultat care să-l șubrezească politic pe liderul social-democraților.
În orice partid se poartă negocieri
Înainte de orice CEx, viața unui partid este marcată de disensiuni. Indiferent de partid. Pentru că în arhitectura oricărei structuri politice de talia PSD, vor exista întotdeuna grupuri și facțiuni care vor dori să-și renegocieze poziția în interiorul structurii perspective. Face parte din mersul fireasc și natural al politicii și a democrației. Un partid fără atrii şi ventricule e mort. Un puls ridicat e semn de acţiune. De forţă. Partidul are viaţă.
Apariția unor tensiuni oscilante şi stabilizarea lor e semn de sănătate. Când organismul e în stare de echilibru dezechilibrele se reglează prin negociere între endorfine şi eozonofine. Orice dispută şi reglare de puls nu înseamnă că o serie de celule dispar. Ele rămân în corp.
Aşa şi cu CEx-ul de azi. Au loc negocieri între taberele în dispută. Nu pot fi interpretate ca puncte de cotitură sau de ruptură capitală, care să ducă la plecarea unui lider sau a altuia. De cele mai multe ori, întâlniri de talia CEx reglează astfel de diferende și generează soluții consensuale care nu modifică radical arhitectura de putere a unui partid.
Liviu Dragnea și-a asigurat poziția prin performanță și asigurarea guvernării
În ciuda a tot ceea ce spun criticii interni ai partidului, Liviu Dragnea continuă să fie singura soluție viabilă pentru PSD. Președintele actual al social-democraților a trecut prin tranșa lui semnificativă de momente dificile, de gafe și de crize politice. Toate l-au șifonat consistent. Însă, în tot acest proces, a condus PSD spre victorie la locale și a pus pe tavă membrilor de partid un program de guvernare care a generat cel mai mare scor electoral obținut vreodată de PSD în alegeri. Același program de guvernare a crescut cota de simpatie față de partid prin felul în care a adus beneficii funcționarilor, medicilor, profesorilor și economiei românești care continuă să crească sistematic. Într-un sens total machiavelian, Liviu Dragnea probabil că nu este iubit cu adevărat de niciun membru de partid, însă rezultatele pe care acesta le-a obținut pentru PSD sunt rezultate care-l fac un lider util. Iar asta este ceea ce contează de fapt în politică. Aici adăugăm și performanța de a păstra guvernarea, care contează mult, foarte mult, pentru liderii PSD.
Ce se va întâmpla cu criticii?
Istoria recentă tinde să demonstreze că destinul criticilor din interiorul partidelor românești nu este unul tocmai favorabil. În PSD spre exemplu, Valeriu Zgonea s-a trezit exclus instantaneu iar Mihai Tudose și Sorin Grindeanu și-au văzut întreaga arhitectură de putere și prestanță politică (atâta câtă era) dărâmate în timp record. Nici alte partide nu au un palmares mai tolerant. Cazul Cristian Preda, care a criticat constant direcția în care se îndrepta vechiul PDL este emblematic în acest sens. Exemplele tind să arate că în general, cei care sunt vârfuri de lance în crearea unei disensiuni interne se trezesc în afara partidelor lor.
Falsa problemă a masei critice și lipsa unei alternative
Teoria conform căreia toate aceste maziliri vor genera o masă critică ce va dărâma scaunul prezidențial pe care stă Dragnea este una care are sens doar teoretic. Sigur, teoretic, o Ecaterină Andronescu, plus un Sorin Grindeanu, plus un Mihai Tudose, plus cei fideli lor, plus alți primari mai mult sau mai puțin importanți din partid ar trebui să însumeze o tabără coagulată care să-l combată cu eficiență pe Liviu Dragnea. Un lider dacă nu are opoziţie internă nu se poate autoregla. În realitate, masa critică (atât de aşteptată mai mult de adversarii politici, decât de taberele nemulţumite) are o formă pur teoretică. Măcinată la rândul ei de disensiuni și mici încăierări pe centre de putere, opoziţia internă nu formează încă o putere alternativă.
Sigur că Liviu Dragnea poate fi acuzat că nu a lăsat să crească lideri emblematici în jurul său. Dar nici nu a fost lăsat. Presat permanent de teme şi agende parazitare, n-a avut răgaz pentru o negociere menită să aducă pacea cu taberele lui Tudose, Grindeanu sau Andronescu. Un alt lucru sigur e că partidul nu se poate lua pe persoană fizică. Liderii alternativă au nevoie de reţele în teritorii. Stelele gravitează. Unele chiar în interiorul planetei social-democrate. Un superstar care să-l eclipseze pe Liviu Dragnea la capitolul putere și politică, deocamdată, nu a apărut încă PSD.
Ce nu înțeleg inamicii PSD este că acest partid este puternic, cu rădăcini puternice în teritoriu, cu oameni care îi sunt fideli și loiali indiferent cine conduce. Nu există gruparea Liviu Dragnea, grupusculul Oprișan, facțiunea Ecaterina Andronescu sau brigada Viorica Dăncilă, scria cineva de dimineaţă pe online.
Liniște pe frontul de vest
Toate acestea fiind luate în considerare, este evident că CEx-ul de astăzi nu va produce surprize semnificative. Cu toate bătăliile interne pentru poziții mai bune de negociere, cu toate criticile și declarațiile teatrale, cu toate atacurile media și exagerările aferente, este evident că, la sfârșitul zilei, va fi liniște în PSD. Sigur, niște julituri și zgârieturi vor fi încasate de unii și de alții. Însă direcția PSD, fie că ne place, fie că nu, va fi în continuare stabilită de Liviu Dragnea.
Şi mai e un lucru. Cei care privesc din afară şi cu o anumită experienţă politică ştiu că PSD nu şi-a aruncat peste bord niciodată conducerea când a fost la putere.