Igor Dodon, suspendat a patra oară din funcție

Valentin Borcea POLITIC Principal

Igor Dodon a fost suspendat din nou, pentru a patra oară, din funcția de președinte al Republicii Moldova. Liderul pro-rus de la Chișinău a refuzat să numească doi miniștri noi, așa că doi deputați din partea partidului de guvernământ au sesizat Curtea Constituțională.

Judecătorii au decis astăzi să dea dreptate parlamentarilor și să-l suspende temporar pe Igor Dodon, până când președintele parlamentului sau primul-ministru vor promova decretele de numire a celor doi membrii ai cabinetului.

Consilierul președintelui moldovean, prezent la ședința Curții Constituționale, a spus că întregul demers este un atac la competențele șefului statului. Iar unul dintre deputații socialiști, partidul lui Igor Dodon, a acuzat Curtea că încalcă voința oamenilor care au votat pentru președinte.

Prima suspendare, când a refuzat să promulge legea audiovizualului, care viza stoparea propagandei ruseşti

Prima suspendare a lui Igor Dodon a fost în octombrie 2017, când a refuzat să-l numească în funcția de ministru al Apărării pe Eugen Sturza. Celelalte două au fost în ianuarie 2018, pentru că nu a vrut să semneze decretele de numire a șapte ministri și pentru că a refuzat să promulge legea de modificare și completare a Codului Audiovizualului, care viza stoparea propagandei rusești la TV.

Prietenul lui Putin

Președintele Republicii Moldova are un rol decorativ, deoarece țara este o republică parlamentară. Igor Dodon a fost ales direct, dar asta nu îi dă alte prerogative, cum continuă el să insiste. Președintele moldovean este cel mai important aliat al lui Vladimir Putin între Prut și Nistru. Moscova a fost capitala pe care Igor Dodon a vizitat-o cel mai des, de când este în funcție.

Unirea, o ameninţare

În paralel, este extrem de ostil Europei și mai ales României. Igor Dodon a amenințat cu expulzarea cetățenii români care militează pentru reunirea țării. Asta deși trei sferturi dintre basarabeni au și cetățenie română. În plus, președintele moldovean a avertizat autoritățile de la București să nu adopte noul preambul al Constituției, care să prevadă dezideratul unirii tuturor românilor. Igon Dodon a spus că România ar putea avea probleme teritoriale dacă va vota acel text.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Nouă biserică românească, sfințită în Basarabia
O nouă biserică ortodoxă românească a fost sfințită în Basarabia, chiar în anul Centenarului Marii ...