Harry și Meghan au “omorât” republicanismul din Australia
Vizita Ducilor de Sussex în Australia, extrem de mediatizată și care a beneficiat de multe momente care au făcut înconjurul presei internaționale, a dat o lovitură uriașă republicanismului australian. Numărul celor care doresc ruperea totală a legăturilor cu Marea Britanie a ajuns la cel mai mic nivel din ultimii 25 de ani.
Un sondaj făcut la cererea ziarului „The Australian,” după vizita Prințului Harry și a Ducesei Meghan, arată că doar 40% dintre australieni ar mai susține o republică. În schimb, 48% ar fi pentru păstrarea monarhiei constituționale. Ultima oară când monarhiștii au fost în fruntea republicanilor a fost în 1999, la referendumul pentru forma de guvernământ prin care s-a respins crearea unei republici australiene. Prin comparație, în aprilie 2018, în timpul vizitei Prințului Charles, 50% dintre respondenți voiau republică în timp ce 41% doreau păstrarea monarhiei constituționale.
La Antipozi, tinerii preferă reîntoarcerea la tradiţii
Articolul care a însoțit sondajul a oferit și câteva explicații în legătură cu renașterea monarhismului la antipozi, mai ales în rândul tinerilor. “Generația de după război detesta tradițiile și acum generația noastră vrea să se opună părinților prin aprecierea monarhiei și conservatorismului. Asta e noua contra-cultură” – a spus un tânăr student de 19 ani din Sydney. “Suntem o generație care a crescut fără scandaluri în jurul Familiei Regale, așa că am putut vedea clar legăturile lor cu activitățile caritabile și cât de importante sunt aceastea pentru ei” – a afirmat o altă studentă din Sydney.
Laburiştii mai vor un referendum pentru republică
Liderul laburiștilor australieni, cel mai republican partid, a declarat că dacă va ajunge la putere, va convoca un referendum pentru schimbarea formei de guvernământ. Vrea să cheltuie 160 de milioane de dolari pe acest demers care, potrivit cifrelor, este sortit eșecului. Australia a mai organizat un plebiscit similar în 1999, și acela eșuat. Republicanii de la antipozi nu au spus niciodată ce formă de republică vor, ceea ce le-a diminuat șansele considerabil.
Monarhia a adus 27 de ani creştere economică. „Dacă nu e stricat sistemul, de ce să-l repari?”
Principalul argument al stângiștilor este că Australia trebuie să aibă un șef de stat australian, nu britanic. Dar ignoră cu bună știință faptul că Regina Elisabeta a II-a este cetățean al tuturor țărilor unde este suverană. În plus, Majestatea Sa este și Regina Australiei, țara având o monarhie separată de cea britanică, legal vorbind. De asemenea, șeful de stat de facto este Guvernatorul-General al Australiei, reprezentantul Reginei, numit de aceasta la sfatul guvernului de la Canberra și ales dintre australienii cu o reputație foarte bună.
În plus, Australia este o țară care a intrat în al 27-lea an de creștere economică. Dacă nu e stricat sistemul, de ce să-l repari?