Curtea de Justiție a UE: Marea Britanie poate opri Brexitul oricând dorește

Valentin Borcea INTERNATIONAL Principal

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis luni că Marea Britanie poate opri în mod unilateral procesul de ieşire din Uniunea Europeană, fără acordul celor 27 de state membre ale Blocului comunitar, a scris Mediafax.

Mai precis, Londra poate retrage notificarea trimisă Bruxelles-ului pentru activarea Articolului 50. Dar acest lucru poate fi făcut până la intrarea în vigoare a acordului de la retragere dintre Marea Britanie și UE sau, dacă un asemenea acord nu a fost definitivat, până la expirarea perioadei de doi ani de la notificare la ieșire.

Judecătorii europeni dau șansa Marii Britanii să se răzgândească

Asta înseamnă că, teoretic, Marea Britanie are timp până la 29 martie 2019 să se răzgândească cu privire la ieșirea din Uniunea Europeană. CJUE a spus, în hotărârea sa, că anularea ieșirii trebuie decisă printr-un proces democratic în acord cu normele constituționale naționale. O hotărâre în acest sens trebuie comunicată în scris Consiliului European.

Dacă Marea Britanie se răzgândește, calitatea sa de membru al Uniunii Europene nu va suferi nicio modificare. Judecătorii europeni au argumentat că așa cum a fost dreptul suveran al britanicilor să ceară ieșirea din UE, tot așa pot decide să renunțe la acest drum, potrivit hotărârii publicate pe pagina CJUE.

Mai mulţi politicieni anti-Brexit au insistat că Marea Britanie ar trebui să aibă posibilitatea de a opri procesul de Brexit dacă îşi doreşte. Cazul deschis la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a fost criticat atât de Guvernul Marii Britanii, cât şi de reprezentanţii Uniunii Europene.

Decizia Curţii vine cu o zi înainte ca acordul pentru Brexit negociat de prim-ministrul britanic Theresa May să fie votat în Parlamentul Marii Britanii. Parlamentarii au amânat votul pentru luna ianuarie.

Oponenţii Brexit au salutat decizia Curţii de Justiţie şi speră ca procesul de Brexit să fie oprit prin intermediul unui nou referendum.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Rusia a trimis bombardiere nucleare în Venezuela “pentru pace”
  Avioane şi militari ruşi au sosit în Venezuela pentru manevre militare comune, a anunţat ...