Flavia BĂLESCU, sora lui CORNELIU COPOSU, lansează la aproape 95 de ani o carte de amintiri
La împlinirea a 105 ani de la nașterea Seniorului, Fundația Corneliu Coposu și Editura EIKON lansează, luni, 20 Mai 2019, orele 18.00, la Hanul lui Manuc o reedintare a volumului „Amintiri povestite. Amintiri trăite“ de Flavia Coposu-Bălescu, apărută iniţia la editura “Dacia,” cu sprijinul primarului din Băeseşti, judeţul Sălaj.
Vor vorbi: Ana Blandiana, Ion Caramitru, Tudor Călin-Zarojanu, Ion-Andrei Gherasim, Otilia Țeposu, directorul editurii Valentin Ajder.
“Flavia Coposu-Bălescu, sora liderului țărănist Corneliu Coposu, a publicat recent cartea Amintiri povestite. Amintiri trăite, apărută la Editura Dacia. Scrierea memorialistică este o incursiune prin lumea de poveste a unei perioade fericite a vieții satului românesc. Flavia Bălescu evocă, nu literaturizează, „scorbura în care s-a pitit“, lumea tihnită a Bobotei, comuna natală din Sălaj, acolo unde, în perioada interbelică, Tata-mare (străbunicul dinspre partea mamei) a fost preot. Familia acestuia l-a dat lumii politice pe Vaida-Voevod. Dar și o lecție de spiritualitate și demnitate prin Corneliu Coposu. În spațiul publicistic românesc, grație autoarei, s-a deschis calea unui nou stil. Acela confesiv-militant. Fiecare poveste din carte are o pildă. Cititorii căutători de susțineri morale vor avea exemple clare despre rolul educației și al credinței în devenirea umană. Într-o lume a batjocurii colective, rememorarea unei lumi apuse e un tonic-energizant. Cartea evocă anii copilăriei, „singura parte luminoasă a familiei“. În casa familiei Coposu singura înjurătură mai aspră era „Risipească-te Dumnezeu!“. Onoarea făcea parte dintr-un cod nescris. Cuvîntul dat era lege. Pentru că la vîrsta de patru ani i-a făgăduit tatei că nu va mai urca în turla bisericii, nici după decenii, cînd a revenit cu soțul ei, nu a îndrăznit să-și încalce legământul”, scria Marius Ghilezan în “Observator cultural,” din ziua de 28.07.2011.