Ţările de la Vişegrad şi Italia au blocat numirea lui Frans Timmermans pe funcţia de preşedinte al Comisiei Europene

Marius Ghilezan ACTUALITATE INTERNATIONAL

În condiţiile în care a militat pentru activarea Articolului 7, aşa zisa “Nucleară” împotriva Poloniei şi a Ungariei, pe care le-a acuzat că nu respectă “statul de drept,” fostul ofiţer de contrainformaţii Frans Timmermans, vorbitor de limba rusă, a fost blocat în dorinţa sa şi a aliaţilor politici să ajungă preşedintele Comisiei Europene, pe motiv că nu înţelege estul Europei.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat luni că Italia şi unele state din estul Europei au condus opoziţia împotriva numirii la conducerea Comisiei Europene a actualului prim-vicepreşedinte al acesteia, Frans Timmermans, transmite agenţia Reuters.

Citeşte şi: „Nevoie de adevăr ar trebuie să ne scoată în stradă. Am fost complici la abuzuri” – șefa Tribunalului Timiș către colegii de breaslă

Potrivit lui Morawiecki, divergenţele între liderii europeni sunt încă foarte profunde şi în opinia sa nu este sigur că marţi dimineaţă, când se reia summitul european suspendat luni, se va ajunge la un acord privind nominalizările pentru posturile-cheie în UE, informează agerpres.ro.

Klaus Iohannis, prezent la reuniune, nu şi-a exprimat nicio opinie, el mergând probabil cu valul german.

Ţările de la Vişegrad aşteaptă soluţii concrete şi un compromis pentru că ce s-a întâmplat în trecut să nu se mai repete.

În urma discuţiilor purtate de Franţa, Germania, Spania şi Olanda a fost avansată o soluţie de conivenţă pentru împărţirea principalelor posturi de conducere în instituţiile europene, prin care olandezul Frans Timmermans (S&D) ar urma să preia preşedinţia Comisiei Europene, Manfred Weber (PPE) pe cea a Parlamentului European, şefia diplomaţiei europene ar reveni liberalilor pentru daneza Margrethe Vestager sau belgianul Charles Michel, iar bulgăroaica Kristalina Gheorghieva (PPE) ar prelua preşedinţia Consiliului European, aceasta din urmă fiind însă infirmată de premierul bulgar Boiko Borisov.

Însă propunerea ca Timmermans să devină preşedinte al Comisiei Europene este contestată atât de unii populari europeni, cât şi de către ţările central-europene din Grupul de la Vişegrad, în special Polonia şi Ungaria.

Frans Timmermans nu este un candidat al compromisului. Frans Timmermans este evident un candidat care divizează Europa şi cu siguranţă că el nu înţelege Europa Centrală”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki.

Viitorul preşedinte al Comisiei Europene va fi desemnat de liderii europeni printr-un vot prin majoritate calificată, el având nevoie de susţinerea a cel puţin 21 din cele 28 de state, care trebuie în plus să însumeze cel puţin 65% din populaţia UE.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Senatul a adoptat votul privind votul din diaspora
În condiţiile lipsei multor senatori ai opoziţiei, cea care clama că drepturile de vot ale ...