EXCLUSIV | POZA primului soldat ROMÂN care a intrat în Chișinăul eliberat acum 78 de ani, găsită în arhive

Valentin Borcea ACTUALITATE POLITIC SOCIAL

La 16 iulie 1941, Armata Regală Română intra în Chișinău, pe care îl elibera după un an de ocupație sovietică. Prima unitate care punea piciorul în capitala Basarabiei a fost Divizia 1 Blindate. Fotograful german Willy Pragher l-a pozat chiar pe primul soldat care a intrat în Chișinău.

A fost un moment de sărbătoare pentru toată țara. Ziarul Universul scrie despre 16 iulie: „Hotarele ciuntite acum un an au fost reîntregite de ostaşul neînfricat al României. După Bucovina eliberată de sub jugul străin acum două săptămâni, iată că, numai după alte câteva zile cealaltă provincie robită – Basarabia a revenit la matcă”.

Antonescu a primit un mesaj de la Iuliu Maniu, în care liderul țărănist spunea că „am recâştigat două provincii frumoase şi că am readus milioane de suflete româneşti la vatra strămoşească”, a scris ziarul basarabean Timpul.

La nici o lună de la declanşarea operaţiunilor româno-germane pe frontul de est la 22 iunie 1941, cele două provincii româneşti Basarabia şi Bucovina erau eliberate de sub stăpânirea bolşevică.

Într-un an de ocupaţie, autorităţile sovietice începuseră instituirea proprietăţii socialiste, transformaseră multe lăcaşuri de cult în cluburi, depozite sau le închiseseră, deportaseră mulţi români înspre Siberia, altfel spus instalaseră teroarea bolşevică.

Mai mult, Armata Roşie, aflată în retragere, devastase ce mai rămăsese bun în Basarabia, după cum putem vedea în fotografiile ce reprezintă catedrala şi Casa Mitropoliei din Chişinău. Toate acestea erau constatate de trupele eliberatoare, dar mai ales de basarabenii refugiaţi care îşi vedeau agoniseala pierdută sau rudele dispărute în întinsul rusesc, a notat ziarul Lumina.

Parada de victorie a avut loc 31 octombrie. În fruntea evenimentelor a fost Regele Mihai, care împlinise 20 de ani cu o săptămână înainte. Tânărul suveran a venit la Chișinău să omagieze personal soldații Armatei Regale Române care au dezrobit Basarabia. Alături de Rege a fost Regina-Mamă Elena. Cu acest prilej, a fost resfințită și Catedrala din Chișinău.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Erdogan dinamitează NATO | Rachete rusești, nu avioane americane
Recep Tayyip Erdogan a ales drumul fără de întoarcere, așa cum l-au avertizat americanii. Turcia ...