DOCTRINA DE APĂRARE / Să fie aruncate zarurile!
Dictonul latin alea iacta est „zarurile au fost aruncate” este folosit în contexte în care desfășurarea evenimentelor a trecut de o limită dincolo de care nu se mai poate da înapoi. Lacta alea esto (cu imperativul esto în loc de est) este o interpretare a aceleași formule atribuită lui Cezar după ce a trecut Rubiconul și s-ar traduce „să fie aruncate zarurile sau… să înceapă jocul!“. „România riscă să devină minge de joc ale intereselor industriei militare a SUA și europene, adică predominant franceze“, conform www.oemz-online.at, publicație a Ministerului federal al Apărării BMLV din Austria.
Citeşte şi: Cine a CÂŞTIGAT licitaţia pentru CORVETE? Peste 1 MLD de Euro, puşi la bătaie de MApN
Prestigioasă revistă germană de analiză strategică și tehnico-militară Europäische Sicherheit und Technik (Siguranță și tehnică europeană) a comentat decizia autorităților române de a declara Group Naval din Franța drept câștigătoarea licitației pentru construcția a patru corvete multifuncționale și modernizarea celor două fregate existente. Hans Uwe Mergener a relatat recent pentru www.esut.de din Hamburg asupra evenimentului enunțând detalii interesante din comunicatul de presă al Ministerului francez al apărării din 3 iulie 2019 despre consorțiul câștigător ce-și propune construcția platformelor și montajul final prin transfer de tehnologie către Șantierul Naval Constanța (SNC). „Naval Group nu detaliază în propriul comunicat de presă, ceea ce poate fi un indiciu despre posibile ingerințe de la nivel guvernamental“, e de părere autorul german. Pe 10 iulie, Mergener revine deja mult mai explicit în paginile aceleași reviste: „această formulare lasă un spațiu larg de interpretare. Așa cum stau lucrurile, încă nu s-a rostit ultimul cuvânt în programul românesc al corvetelor“… Comunicatul oficial francez, vezi www.defense.gouv.fr, servește astfel demersului olandezilor de la grupul Damen, proprietari majoritari ai Șantierului Naval Galați și minoritari ai celui din Mangalia, care au contestat în data de 8 iulie decizia privind corvetele din 2 iulie, e de părere Europäische Sicherheit und Technik care le enunță și motivele care nu se rezumă doar la nerespectarea condițiilor de desfășurare a licitației: „Damen se referă la scurgeri de informații, în special în ceea ce privește formularea prețului. Pe fond, societatea din Gorinchem obiectează că un participant la licitație nu va construi corvetele în totalitate în România. Montajul la fața locului neîndeplinind condițiile licitației“.
Citeşte şi: Viorica Dăncilă, desemnată candidatul PSD pentru prezidențiale
Achizițiile militare sunt vulnerabile în fața blocajelor instanțelor de judecată… România ar trebui să ia în considerare metode alternative de luare a deciziilor în acest domeniu sensibil. O astfel de posibilitate este procesul de negociere de la guvern la guvern care a fost utilizat cu succes de guvernul român în achiziționarea sistemelor de apărare antirachetă Patriot, scria Isabela Mares, reputat profesor de științe politice la Universitatea Yale din SUA, originar din România în aprilie 2019 in www.nationalinterest.org unde continua: „ În cele din urmă, guvernul român trebuie să acorde prioritate considerentelor privind interoperabilitatea militară. Numai tehnologiile care pot fi integrate cu alte platforme tehnologice din alianță, cum ar fi Flota a VI-a a Marinei SUA, vor reduce riscurile militare pe termen lung pentru NATO”.
Arnold C. Dupuy, consultant al firmei Booz Allen Hamilton și analist al Departamentului Apărării din SUA mi-a declarat: „Din nefericire, mașinațiile politice interne și internaționale, cum ar fi cele pe care le vedem în cazul achiziționării corvetelor (…) demonstrează (…) ori că nu suntem serioși, ori că putem fi ușor manipulați sau ambele“, vezi www.debizz.ro din mai 2019.///
Dr. Alex Todericiu este analist politic austriac