Cum am adus OMV-ul în România?

Marius Ghilezan INEDIT OPINIE POLITIC

Multă lume îl acuză pe Adrian Năstase pentru deal-ul cu OMV. Nu el e vinovat. Ci eu. Mă autodemasc. În 1998, la insistenţele unui coleg de breaslă din Austria, m-am dus la Radu Vasile să-l rog să se întâlnească cu ştabii OMV din Austria. Nu voia. Susţinea că Electrica, Hidroelectrica, Nuclearoelectrica, Petrom sunt „bijuterii ale coroanei” care nu trebuie vândute. „Eu am să mor” (făcuse un prim infarct n.a.), „dar voi veţi rămâne cu ei pe cap,”  zicea premierul de atunci.

În 1998, pe vremea când Minodora Ilie, preşedintele Fundaţiei „Omenia,” o punea pe Jeni Diaconescu (soţia preşedintelui PNŢCD Ion Diaconescu) să-l sune pe Popa, directorul Petrom, pentru sponsorizări, am spus destul. E prea mult. O profitoare a regimului Iliescu să se bucure de beneficiile primului regim democratic era peste aşteptările noastre. Dar asta nu i-am spus lui Radu Vasile.

M-a întrebat ce interes personal am? I-am replicat „integrarea europeană.” A zâmbit. „Nu mă lua cu vrăjeli,” a replicat el. Am insistat că nu am interese particulare.

Radu Vasile mi-a promis că se va întâlni cu board-ul OMV. La un hotel din Cehia a stat doar 5 minute. L-a lăsat pe Costin Borc să continue negocierile.

Citeşte şi: Adrian Năstase, ironic cu Iohannis: “Unii talibani i se adresează cu formula „domnule fanfaron”

Peste şase ani, în numele interesului de integrare, OMV cumpăra Petrom pe o sumă pe care şi noi colegii de liceu o puteam pune în joc. Dar am avut iluzia că greii austrieci ne ajută.

OMV şi-a mărit de zece ori profitul datorită Petrom. Înainte nu conta pe piaţă. Acum e unul dintre marii jucători.

Ah şi era să uit un mic mare amănunt. Azi, conducerea companiei ruso-austriece plăteşte facturi la multe flaşnete ale #rezistenţei.

Conducerea actuală a OMV şi-a înţeles rolul. Plăteşte ansamblul celor care-i asigură dominaţia imperială.

 

P.S.  Ca un mod de a-mi cere iertare lui Radu Vasile, de 20 de ani nu cumpăr carburanţi de la OMV, acolo unde la un moment dat am recomandat chiar un director. Naiv fiind, nu ştiam că cel pe care l-am împins în faţă era şcolit la Tokio de SIE. Mi-o spusese consilierul de securitate al lui Emil Constantinescu. Azi, un personaj scăpat de multe dosare penale, că deh, cine nu bea cu noi bea împotriva noastră.

OMV a ajuns măsura de control şi de finanţare a sistemului de grotă. Nici un  guvern nu are curajul să-i renegocieze redevenţele, vechi de zece ani. Atâţi ofiţeri de de influenţă are în aval încât nu există premier care să reziste asaltului. OMV e stat în stat, pentru că un prost ca mine a încuvinţat.

 

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Pentru ce a fost decorat tatăl lui ADRIAN NĂSTASE de către REGELE Mihai?
Într-o postare pe pagina de facebook, Şerban Nicolae scrie un text cu titlul: BATERIA ALBASTRĂ ...