La Timişoara, VIKTOR ORBAN: “Dacă i-am fi aşteptat pe occidentali, am trăi şi acum sub ocupaţia trupelor ruseşti”

Marius Ghilezan ACTUALITATE INTERNATIONAL POLITIC Principal

Premierul Ungariei, Viktor Orban, aflat, sâmbătă seara, la Timişoara, unde a participat la Gala ”Libertate ’89”, o serie de evenimente dedicate Revoluţiei Române, organizate de Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania, a lansat ideea unei construcţii a Europei Centrale.

În discursul său, Orban a vorbit despre o Europă Centrală nouă, dar şi despre scânteia Revoluţiei din România care a fost aprinsă la Timişoara, în faţa Bisericii Reformate.

Citeşte şi: De ce cad LEUL, ZLOTUL, FORINTUL şi creşte Coroana cehă?

„În secolul XIX Timişoara a fost unul dintre motoarele de dezvoltare ale Ungariei”

”În secolul XIX Timişoara a fost unul dintre motoarele de dezvoltare ale Ungariei. Un alt moment de importanţă mondială l-a trăit Timişoara în 1989. Timişorenii, cetăţeni ai României au lansat revolta, spunând că ne vom redobândi libertatea. Lumea are două probleme. Una este că nu crede că e posibil, a doua e că crede ce nu este posibil. În 89 lumea nu a crezut că e posibil ca oamenii să se revolte împotriva comunismului. După cum se spune, nu e posibil ca mămăliga să expodeze, dar s-a putut aşa ceva, s-a demonstrat că românii şi maghiarii sunt în stare să facă front comun”, şi-a început discursul premierul Ungariei, Viktor Orban, conform news.ro.

Prim-ministrul Ungariei a mulţumit românilor care au sprijinit Revoluţia maghiară din 1956.

”Românii au fost cei care au sprijinit revoluţionarii maghiari din 1956 şi dorim să le mulţumim (…) Politica mondială, în 40 de ani nu a crezut posibilă căderea comunismului. Locuitorii României au dovedit că nu e posibil niciun compromis şi au demonstrat că distrugerea comunismului este posibilă doar cu revoltă populară. Am ştiut că dacă e să primim cadouri, cadoul nu putea veni decât de la Dumnezeu, să putem să luptăm, să avem curaj să luptăm”, a mai spus Orban.

Viktor Orban: Să construim o nouă Europă Centrală care să fie o regiune competitivă şi marea noastră problemă va fi ce să ne facem cu muncitorii care vin din Europa Occidentală să se angajeze la noi”

Premierul Ungariei a vorbit despre viitorul Europei Centrale, o Europă Centrală în care să existe linii ferate de mare viteză, locuri de muncă şi tehnologie.

”Vrem să ne numărăm printre ţările europene unde e cel mai bine să creezi şi să munceşti. Ungaria vrea să producă cu tehnologia cea mai avansată în lume, Ungaria vrea să fie una dintre ţările cele mai sigure în lume, vrem ca munca Ungariei să nu fie una dintre cele jefuite de comunism. Credem că acest ţel poate fi înfăptuit cu vecinii noştri, inclusiv cu România, să construim o nouă Europă Centrală care să fie o regiune competitivă, una dintre cele mai competitive ale lumii, acolo unde forţele noastre să fie legate de cale ferată rapidă şi marea noastră problemă va fi ce să ne facem cu muncitorii care vin din Eurpopa Occidentală să se angajeze la noi”, a declarat Viktor Orban care a adăugat că mulţi nu cred în acest ţel, dar că nici în 1989 oamenii nu credeau că e posibilă căderea comunismului.

Premierul ungar a elogiat personalitatea lui Laszlo Tokes şi a lăudat curajul său de a se opune dictaturii.

„Dacă i-am fi aşteptat pe occidentali, am trăi şi acum sub ocupaţia trupelor ruseşti, am fi membrii Tratatului de la Varşovia şi viitorul nostru ar fi decis la congresele Partidului Comunist. Noi însă am vrut să trăim în libertate (…), iar eroii noştri şi-au jertfit şi sângele pentru ea”, a ,ao spus premierul Ungariei.

La Timişoara a avut loc sâmbătă seara spectacolul „Libertate 89”, organizat de Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania pentru a marca 30 de ani de la Revoluţia din 1989. Luni este aşteptat şi preşedintele României, Klaus Iohannis.

 

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Sare pe rană / Adrian Năstase zice că nu a lucrat ca Maniu pentru serviciile secrete britanice
Adrian Năstase îi aţâţă pe “idioţilor manipulatori.” Klaus Iohannis i-a retras decoraţia dată de statul ...