„Domniță! Domniță! Nu mai avem REGE! Suntem pierduți!”

Marius Ghilezan INEDIT OPINIE POLITIC

Abdicarea Regelui Mihai din 30 decembrie 1947 a prins-o pe Principesa Ileana în vizită la o prietenă, la un ceai, conform legendei locale din Bran. La întoarcerea la castel, îngrijitorul a întâmpinat-o la poartă și, îngrozit, i-a spus:„Domniță! Domniță! Nu mai avem REGE! Suntem pierduți!”. La radio tocmai se difuza mesajul de abdicare al Regelui Mihai. Poporul îi spunea DOMNIŢĂ, pentru că semăna foarte mult cu mama sa Regina Maria.

Citeşte şi: MONARHIA MUZEALĂ ADUCE 3 MILIOANE DE EURO PROFIT

«Să ne reveniți, Maiestate!» și apoi ne pot împușca!”

În dimineața următoare, Ileana a plecat imediat spre București pentru a încerca să-l vadă pe Rege. S-a oprit la Sinaia, unde ofițerii de gardă i-au povestit:„Ne-au dezarmat cu forța azi-noapte. Cei din divizia Tudor Vladimirescu au preluat comanda. Am obținut permisiunea să facem această ultimă gardă, ca să întâmpinăm pe Majestatea sa pentru ultima dată. El încă se mai află în capitală. Să dea Domnul să nu i se întâmple nimic. De data asta vrem să îl salutăm cu cuvintele:«Să ne reveniți, Maiestate!» și apoi ne pot împușca!”- relatează revista Historia.

Regele Mihai i-a recomandat să rămână în ţară

Ileana s-a întâlnit cu Mihai la jumătatea drumului dinspre Bran spre București, la Câmpina. Regele i-a spus mătușei sale că i s-a zis că ea și sora ei, principesa Elisabeta, pot  rămâne în țară dacă doresc, ca simple cetățene:„Mi-a spus că după părerea lui ar trebui să încerc să rămân, dar că nu putea să mi-o ceară în mod direct pentru că nu voia să risc în continuare viața mea și a copiilor mei. Trebuia să cântăresc lucrurile și să hotărăsc eu singură.”

Citeşte şi: Principesa MARGARETA, la 70 de ani / SIMPLITATEA vieţii fiicei Regelui Mihai

Domniţa a supravieţuit în Occident doar vânzându-şi diadema

După plecarea Regelui, Domniței i s-a dat voie să ia cu ea numai lucrurile personale ale familiei:haine, lenjerie de pat, tacâmuri de argint pentru opt persoane, dar nu și opere de artă, covoare sau bijuterii (cu excepția celor ce puteau fi dovedite ca fiind bijuterii de familie). Strângerea bagajelor s-a făcut sub controlul atent al partidului, care dorea să se asigure că familia regală nu părăsea țara cu niciun lucru de valoare.

Într-o casetă de bijuterii a strâns pământ pentru a-şi aduce aminte. Diadema avea să-i asigure traiul de câteva luni în America.

Coşul cu mere nu s-a mai întors niciodată

Plecarea maşinilor domneşti a fost însoţită de multă amărăciune a oamenilor care-i cunoşteau familia, copiii, soţul, Anton de Habsburg. Un bătrân i-a adus un coş cu mere. A rugat-o să-i aducă înapoi coşul.

La Tohani, limuzinele s-au împotmolit. Muncitorii au ieşit din fabrică pentru a le da o mână de ajutor. Domniţa a scos un portofel cu bani. Le-a înmânat unuia dintre aceştia, spunând că e tot ce are, conform mărturiilor vremurilor. Bărbaţii au refuzat-o, mulţumindu-i pentru ce a făcut pentru ei când era Principesă. Ileana a construit un dispensar. Chiar dacă era o celulă comunistă, oamenii din Tohani au plâns la plecarea ei şi a copiilor săi.

Confidenta lui Arsene Boca

Principesa Ileana l-a avut confident pe Arsene Boca, în ultimii ani de trai în România. Cel din urmă avea să-i prevestească o viaţă monahală.

După 43 de ani, s-a reîntors în România, în anul 1991. La Bran au aşteptat-o mii de oameni. Un tânăr (probabil un urmaş al bătrânului care i-a oferit coşul cu mere) i-a oferit din nou acelaşi cadou. I-ar fi spus, conform mărturiei Prinţesei de la “Europa liberă,” “ştim că-l veţi readuce înapoi.”

În 1991, Maica Alexandra s-a sfârşit la Ellwood, unde este şi înmormântată. Troiţa maramureşeană aminteşte americanilor că priveliştea de “rolling hills” seamănă foarte mult cu cele transilvane. Pe ea scrie “în amintirea martirilor care au suferit în închisorile comuniste”.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
REGALURI de filme despre Regele MIHAI şi REGINA MARIA pe History Channel
Recent, pe History Channel, s-a difuzat un film eveniment.  Documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă”, ...