Doi diplomați americani avertizează: 87 % din populația lumii nu ne urmează în Ucraina

Marius Ghilezan ACTUALITATE ANALIZE OPINIE Principal

87 % din populația lumii nu e de partea Americii în războiul din Ucraina, este afirmația a doi diplomați americani.

„Sistemul nostru de alianțe politice și economice globale se schimbă. Reacțiile variate la invazia Ucrainei de către Rusia confirmă acest lucru. În timp ce Statele Unite și cei mai apropiați aliați ai săi, din Europa și Asia, au impus sancțiuni economice dure Moscovei, 87% din populația lumii a refuzat să ne urmeze. Sancțiunile economice i-au unit pe adversarii noștri într-o rezistență comună. Mai puțin previzibilă, izbucnirea celui de-al Doilea Război Rece a determinat și țările care ne-au fost cândva parteneri sau țări nealiniate să devină din ce în ce mai multi-aliniate”, susțin David H. Rundell și Michael Gfoeller, într-un editorial din Newseek.

David H. Rundell este autorul cărții „Vision and Mirage – Arabia Saudită la răscruce” și fost șef de misiune al Ambasadei SUA în Arabia Saudită. Ambasadorul Michael Gfoeller este un fost consilier politic al Comandamentului Central al SUA.

Plasa sancțiunilor devine o sită

Nicăieri schimbarea nu este mai evidentă decât pe piețele energetice unde, spre deosebire de monede, guvernele nu pot pur și simplu să achiziționeze marfa altfel. Aici plasa sancțiunilor devine o sită.

Arabia Saudită, un partener american de mult timp, a stabilit o alianță strânsă cu Rusia în cartelul OPEC Plus. Saudiții au refuzat public solicitarea președintelui american de a crește producția de petrol. În schimb, au importat petrol rusesc, pentru uz intern, ca să exporte mai mult din propria producție. Săptămâna trecută au redus chiar producția și au spus clar că ar putea face acest lucru din nou.

citește și: Acuzat în Ucraina că e spionul rușilor, un tănăr a fost torturat de FSB

China vinde Europei gaz natural lichid (GNL) care provine din Siberia. Apoi rafinează și exportă petrolul. Iranul a devenit cel mai mare importator al grâului rusesc. Ministrul energiei din India a declarat public că guvernul său nu are niciun conflict cu Moscova și are o „datorie morală” de a menține prețurile la energie scăzute acasă, cumpărând petrol rusesc ieftin.

Se formează noi alianțe contra Occidentului!

Alianțele contra extinderii influenței politice și economice ale Occidentului se recompun. Egiptul, Arabia Saudită și Turcia și-au anunțat intenția de a adera la BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud). Organizația pentru Cooperare de la Shanghai reprezintă interesele comune ale Chinei, Rusiei, Indiei și Pakistanului. Iranul intenționează să se alăture luna aceasta, în timp ce Bahrain, Egipt, Arabia Saudită și Qatar vor deveni probabil „parteneri de dialog” sau membri candidați.

În plus, ambițioasa inițiativă „Belt and Road” a Chinei leagă multe națiuni africane de Beijing prin cordoane comerciale. Prin Serghei Lavrov, Rusia strânge legăturile cu cele 22 de state din Liga Arabă. Se pregătește să viziteze mai multe țări africane.

De parcă toate acestea n-ar fi suficiente, Moscova este din nou în ofensivă în America Latină, întărindu-și relațiile militare cu Nicaragua, Venezuela și Cuba. Cele două puteri regionale, Brazilia și Mexic, au refuzat în mod clar să susțină sancțiunile occidentale împotriva Rusiei.

Dedolarizarea și crearea de alternative

Încrederea în dolar a fost afectată. Apelurile la dedolarizare au devenit mai puternice. Când Rusia a cerut plăți pentru energie în ruble, yuani sau dirhami din Emiratele Arabe Unite, China și India s-au conformat.

Multe economii asiatice sunt acum lovite atât de creșterea prețului petrolului, cât și de deprecierea propriei monede față de dolar. Drept urmare, își extind utilizarea swapurilor valutare bilaterale, care le permit să tranzacționeze între ele în propriile monede. În urmă cu optzeci de ani, lira sterlină și-a pierdut întâietatea printre monedele lumii. Este exact ceea ce adversarii Americii încearcă să facă dolarului. Dacă saudiții vor înceta să stabilească prețul petrolului în dolari, s-ar putea foarte bine să reușească.

Globalizarea poate funcționa numai dacă majoritatea participanților consideră că le promovează interesele. Dacă ceilalți cred că Occidentul folosește în mod nedrept sistemul în beneficiul său, ordinea internațională bazată pe reguli se destramă și vor apărea alternative.

Occidentul bogat poate să-și permită sancțiunile, țările sărace, nu

Astăzi, presiunile inflaționiste și temerile de recesiune urmăresc o mare parte a lumii. În timp ce Occidentul bogat își poate permite costul sancțiunilor, mare parte din restul lumii, nu. Europa concurează acum cu Bangladesh, Sri Lanka, Pakistan și Thailanda pentru transporturile de energie. În Africa de Nord și Orientul Mijlociu, penuria de energie și alimente poate provoca tulburări politice similare primăverii arabe.

Sentimentele anti-occidentale sporesc. Rusia nu dă niciun semn de stăvilire a războiului. Soluția noastră va fi probabil un fel de compromis diplomatic, scriu diplomații americani în Newsweek.

Foto: Harta statelor din Organizația de Cooperare de la Shanghai

Cât costă un parc fotovoltaic? Cum să te încălzești cu energie solară?

Loading...

2 Comments

  1. Pingback:Infobrasov.net - Ziarul brasovenilor de pretutindeni

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Nissan și-a dat fabrica din Rusia pe 1 Euro
Compania japoneză de mașini, Nissan, și-a vândut fabrica din Sankt Petersburg cu 1 Euro, unei ...