Netanyahu își începe turneul european la Berlin

Andrei Marcu ACTUALITATE

Relațiile dintre Israel și principalele puteri europene au avut drastic de suferit în ultima perioadă din cauza tensiunilor apărute după retragerea Statelor Unite din acordul cu Iranul. A urmat scandalul mutării ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim și incidentele dintre militari israelieni și protestetarii palestinieni.

Pe fondul acestor tensiuni, premierul Benjamin Netanyahu se află într-un turneu în Europa. Acest tur va cuprinde vizite în Germania, Franța și Marea Britanie. Premierul israelian speră să-i convingă pe europeni – decişi până acum să salveze acordul nuclear cu Iranul – să-şi schimbe poziţia și alături de SUA să impună sancțiuni regimului de la Teheran.

Prima întâlnire pe agenda lui Netanyahu a fost cea cu Angela Merkel, cancelarul german fiind un promotor al acordului cu Iran și un susținător al ideilor politice promvate de Barack Obama, inițiatorul acordului din 2015.

După ce Trump a denunțat acordul cu Iranul, administrația de la Berlin a vorbit despre îmbunătățirea acordului existent dar a și clamat cu fiecare ocazie că această formulă este singura variantă viabilă de a limita ambiţiile nucleare iraniene.

În mometul de față, politica americană intră în coliziune directă cu cea europeană în mai multe domenii. Indiferent de lobby-ul făcut de Netanyahu este greu de crezut că europenii vor ceda în problema acordului cu Iranul sau a mutării ambasadelor de la Tel Aviv la Ierusalim.

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Primarul Romanului, denunțat la ANI de un mort
Primarul municipiului Roman, liberalul Lucian Micu, a fost reclamat la Agenţia Naţională de Integritate de ...