4 Iulie, Ziua Națională a Statelor Unite ale Americii – 242 de ani de Independență

Valentin Borcea ACTUALITATE INTERNATIONAL

Americanii celebrează astăzi ziua de naștere a țării lor. La 4 iulie 1776, delegații celor 13 colonii americane, reuniți în Al Doilea Congres Continental, au semnat Declarația de Independență față de Regatul Marii Britanii și Irlandei. De atunci, cele 13 teritorii s-au considerat o națiune nouă, independentă, sub numele de Statele Unite ale Americii.

O stare de război între britanici și coloniștii americani exista încă din 1775, atunci când au avut loc primele ciocniri armate. La 23 august 1775, Regele George al III-lea dă o proclamație prin care spune clar că unele părți ale celor 13 colonii sunt în rebeliune deschisă față de Coroana britanică. Declarația de Independență din 4 iulie 1776 a oficializat această ruptură.

Americanii și-au câștigat independența declarată la Philadelphia pe câmpul de luptă, după un război care a durat mai bine de 8 ani (1775-1783). Coloniștii nu ar fi putut să câștige în fața Marii Britanii dacă nu primeau sprijin de la Franța și Spania, principalii dușmani ai britanicilor la acea vreme.

În 1789, Statele Unite aveau să dea prima Constituție modernă a lumii, iar țara devenea o republică, condusă de un președinte cu mandat fix. Șeful noului stat american avea să aibă mai multe puteri decât oricare monarh constituțional european, inclusiv Regele George al III-lea al Marii Britanii.

George Washington, comandantul armatelor americane și unul dintre “Părinții Națiunii” avea să fie ales în aprille 1789, la câteva zile după ce Constituția a intrat în vigoare, primul Președinte al Statelor Unite.

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
România și SUA
România și Statele Unite au stabilit relații diplomatice în 1880, la 2 ani după ce ...