Newstandard.ro a aflat: Cum cresc pensile pentru grupele de muncă?

Valentin Borcea ACTUALITATE ECONOMIC INVESTIGAȚII SOCIAL

Românii care au lucrat în condiții grele de muncă vor avea pensii mai mari. Aşa prevede noua lege a pensiilor care a trecut de Cameră, prin votul deputaților. Un calcul Newstandard.ro vă arată cum cresc pensiile după ce stagiul de cotizare scade cu 15 ani pentru cei din grupa I de muncă și cu 15 ani pentru cei din grupa II de muncă.

Introducerea noilor prevederi a fost deja trimisă la promulgare, astfel că acum majorarea acestor pensii depinde de președintele Klaus Iohannis. Pensiile celor cu grupa I de muncă vor avea cea mai consistentă creștere. Stagiul de cotizare coboară în acest caz la 20 ani, de la 35. Cei care au lucrat cel puțin 20 ani în condiții grele, de exemplu minerii, beneficiază de o majorare a cuantumului pensiei prin împărțirea punctajului mediu anual la 20 și nu la 35. Astfel, un bărbat de 65 ani, cu peste 35 ani în câmpul muncii, care are suma punctajelor anuale egală cu 50, până acum avea o pensie de 1.571 lei/lună, raportat la 1,42857 puncte de pensie. După modificare, acesta va acumula 2,5 puncte de pensie. Pensia în cuantum brut va ajunge la 2.750 lei/lună brut, iar după aplicarea impozitului de 10% pentru tot ce depășește nivelul de 2.000 lei, venitul ajunge la 2.675 lei/lună net. Pentru un caz similar, cu o pensie tot în cuantum de 1.571 lei, dar din grupa II de muncă, prin împărțirea la un stagiu de cotizare micșorat de 25 ani, pensia în cuantum brut va crește la 2.200 lei, respectiv 1980 lei net.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Comisia de la Veneţia susţine că deciziile CCR sunt obligatorii
„Deciziile Curţilor Constituţionale sunt definitive, obligatorii şi trebuie să fie implementate. Această poziţie importantă a ...