Existenţa Protocoalelor şi a justiției politizate pot conduce la amnistie pentru condamnări de corupţie
„Îndepărtarea Laura Codruţa Kovesi din funcția de șef al Direcției Anticorupție ridică întrebări cu privire la corectitudinea condamnărilor obținute pe timpul ei, scrie Kassandra, o legendară investigatoare din interiorul UE, care a descoperit cele mai întunecate realități ale guvernării și administrației UE, în publicaţia belgiană New Europe.
Amnistia – o soluţie dramatică
„Instituţiile guvernamentale din România ar putea analiza posibilitatea amnistiei în cazurile care s-au finalizat cu condamnări pentru acte de corupţie în timpul mandatului Laurei Kovesi la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Situaţia intervine după ani de acuzaţii privind practici în culise şi tactici deviante folosite pentru atingerea impresionantei rate a condamnărilor de 92%. Preocupările privind sistemul judiciar puternic politizat, neglijarea normelor statului de drept şi practici judiciare arbitrare au condus la situaţia în care unii oficiali guvernamentali iau în considerare o astfel de măsură dramatică”, scrie publicaţia New Europe, notând că „înlăturarea Laurei Kovesi de la conducerea DNA ridică semne de întrebare în legătură cu siguranţa condamnărilor obţinute în mandatul său”, mai scrie comentatoarea.
Lord Robathan: „condamnările pentru corupţie pot fi consecinţa corupţiei şi a colaborării ilegale dintre instituţii”
Scriind pentru o publicaţie conservatoare la începutul acestei luni, fostul ministru al armatei britanice, Lordul Robathan, a declarat că demiterea lui Kovesi a lăsat „România la o răscruce de drum”, acum având libertatea să fie îngrijorată de politizarea justiţiei şi de a trece spre o justiţie în care libertatea individului şi supremaţia legii sunt mai presus de orice. ” Referindu-se la caracterul condamnărilor din timpul mandatului Laurei Codruţa Kovesi, el a continuat să spună: „din păcate, multe dintre cazurile de condamnări pentru corupție – care au fost lăudate anterior – pot fi o consecință a corupției și a colaborării ilegale dintre autorități, cu încălcarea drepturilor omului, libertăților civile și independenței judecătorești.”
DNA a folosit tactici întunecate
Sub conducerea lui Kovesi, în șase ani, DNA-ul s-a transformat treptat într-o instituţie atotputernică capabilă să dea lovituri prin peniţa unui stilou. Au fost desfășurate tactici întunecate, s-au formulat acuzații de fabricare a probelor, martorii au fost intimidaţi, procurorii au fost orientaţi împotriva adversarilor, chiar dacă nu exista vreo dovadă a nelegiuirii. De-a lungul timpului, acestea s-au transformat într-un modus operandi pentru organizație, ceea ce a condus în ultimul rând la demiterea lui Kovesi luna trecută.
65 de protocoale cu serviciile secrete, problematice
„Cel mai problematic aspect al activităţilor DNA probabil este colaborarea strânsă cu serviciile secrete”, notează publicaţia New Europe, amintind că au fost dezvăluite 65 de protocoale.
„Poate că aspectul cel mai îngrijorător al activităților DNA-ului a fost colaborarea strânsă cu serviciile secrete, mai precis cu SRI. La începutul acestui an s-a aflat despre existenţa a 65 de protocoale secrete, provocând temeri că DNA și SRI lucrează împreună pentru reducerea la tăcere a unor politicieni, lideri de afaceri și alte personalități proeminente care s-au găsit în cătarea armelor lor. Cea mai îngrijorătoare parte a acestei înțelegeri a fost presupusa manipulare a judecătorilor, influenţându-i să ia anumite decizii printr-o încălcare flagrantă a lui Habeus Corpus,” mai scrie autoarea.
DNA şi SRI au manipulat deciziile judecătorilor
În luna mai a acestui an, Baroul European a emis un comunicat care exprimă „profunda îngrijorare” cu privire la imixtiunea SRI în sistemul de justiție al României. Organizația, reprezentând peste 250 de asociații de avocaţi și un milion de avocați de pe întreg continentul, și-a prezentat temerile că implicarea SRI împiedică accesul neîngrădit al cetățenilor la instanțele „libere și independente”. Acest nivel de interferență a determinat pe unii să facă comparații cu Securitatea mult temută a epocii lui Ceaușescu. În luna martie a acestui an, consilierul fostului secretar britanic de externe David Clark a scris despre „relația strânsă și secretă dintre DNA și SRI și despre rolul pe care îl joacă împreună în manipularea sistemului justiției penale prin mijloace sub acoperire și extraconstituționale”.