O româncă din SUA a creat un program împotriva fake-news
Rada Mihalcea, profesor de computer science la MIT, și echipa sa de cercetători au creat un sistem bazat pe inteligență care poate identifica fake-news mai bine decât un om, a scris site-ul american Digital Trends. Programul creat de româncă are o rată de succes de 76%, în timp ce un specialist uman identifică doar 70% din știrile false.
Echipa Radei Mihalcea a creat un algoritm lingvistic, care analizează textele și care se uită la structura gramaticală, punctuație și complexitate, care pot da de gol articolele fake-news. În prezent, site-urile de știri și rețelele de socializare se bazează pe oameni să identifice știrile false și manipulatoare, un proces destul de complex și greoi. Așa că ajutorul primit de la un sistem automat ar putea fi foarte util.
“Ceeea ce caută algoritmul nu este mereu intuitiv pentru om. În cadrul cercetătorilor pe care le-au făcut pe dezinformare, am descoperit să utilizarea cuvântului “eu” este un semn de adevăr. Este ușor pentru un algoritm că numere de câte ori “eu” apare într-un text și să găsească diferențele. Oamenii nu fac o asemenea numărătoare în mod natural. Deși este ușor de făcut, ar distrage atenția de la înțelegerea textului” – a spus Rada Mihalcea pentru Digital Trends.
Totuși, acest program nu poate înlocui de tot oamenii, deoarece nu verifică și informațiile. Așa că un text bine scris, dar mincinos, poate trece de paznicul digital.
Combaterea fake news a devenit o adevărată prioritate pentru marile companii de cibersecuritate și din domeniul tehnologiei. Cele mai mari eforturi se depun în preajma alegerilor importante. Facebook, Twitter și Microsoft au anunțat săptămâna aceasta că au lovit în hackeri și în pagini care răsândeau informații manipulatoare.
Programul profesoarei românce de la MIT ar fi de mare ajutor în țara ei natală. 30% dintre români cred că site-urile de internet despre care se știe că răspândesc fake news sunt surse de încredere pentru informații, de departe cel mai mare procent din Europa Centrală și de Est.