Eşecul opoziţiei unite

Marius Ghilezan ACTUALITATE POLITIC

Un grup constituit în jurul vicepreşedintelui PNL Iulian Dumitrescu, susţinut din umbră de Marian Petrache, au pus la cale un plan de grupare a tuturor partidelor din opoziţie într-un nou CDR sau Alianţa DA, ambele câştigătoare în alegeri când au mers pe liste comune. Ideea de unitate a opoziţiei a fost însă lansată, potrivit surselor Newstandard.ro, de către Traian Băsescu, cel care pregăteşte “nucleara” pentru toamna aceasta.

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a declarat sâmbătă ca a fost mandatat de partid să demareze discuţii cu PNL şi USR pentru a crea un pol politic anti-PSD, punctând că un următor pas ar putea fi stabilirea unei liste comune a opoziţiei la alegerile europarlamentare de anul viitor.

O întâlnirea între Eugen Tomac şi liderul PNL, Ludovic Orban, era programată pentru luni la ora 11. Cu o zi înainte, Ludovic Orban, fără să consulte vreun for de conducere al partidului, a lansat ideea că PNL merge singur pe liste pentru alegerile europarlamentare.

Atât PMP, cât şi PNL fac parte din Partidul Popular European. În primăvară, Ludovic Orban a făcut o vizită la Bruxelles, în urma căreia la adus în partid pe Siegrfried Mureşan, fost europarlamentar PMP, la recomandarea liderilor populari europeni.

Pentru listele de anul viitor, Crin Antonescu, potrivit surselor Newstandard.ro, ar fi cerut două locuri eligibile, atât pentru el cât şi pentru soţia sa, propunere respinsă de preşedintele PNL.

Dan Barna îşi doreşte să participe singur pe liste. Intenţionează să intră în grupul european ALDE, unde mai sunt aşteptate şi alte formaţiuni de tip indigndados.

Dacian Cioloş, despre care Ludovic Orban spunea la congresul din iulie 2017 că “în PNL sunt mii de daciani cioloşi,” intenţionează să mergă singur cu partidul Mişcarea România Împreună sau RO+, dar care nu este înscrisă încă la Tribunal.

Klaus Iohannis nu a dat semne că ar fi interesat de o opoziţie unită, bazându-se pe puterea de organizare a reţelei electorale a lui Vasile Blaga şi pe baronii PNL.

Dacian Cioloş, potrivit altor surse, ar fi puternic susţinut de mişcarea Macron, care s-ar dori o alternativă la PPE, partidul care a năşit extinderea UE.

Dacă unele partide din opoziţiei au un program politic, USR adunând deja aproape un milion de semnături pe iniţiativa cetăţenească“fără penali,” PMP este partidul pe de parte cel mai ancorat politic, el depunând câteva zeci de proiecte de reformă, în spirit liberal, PNL-ul rămâne doar pe tronsonul contestaţiilor şi a delaţiunilor la Parchete. Însuşi Ludovic Orban a şocat ieri colegii când a spus, potrivit ştiripesurse.ro că nu are încredere că va trece Moţiunea de Cenzură contra guvernului.

În Biroul Politic al Camerei Deputaţilor şi în Senat nu există niciun proiect de lege de inspiraţie pur liberală.

Mulţi analişti comentează că actuala Coaliţie PSD-ALDE i-a suflat PNL-ului toate ideile liberale în economie, prin reducerea impozitelor şi retragerea statului din economie.

Ludovic Orban ar dori să fie prim ministru al României, dar încă nimeni nu cunoaşte un plan la vedere despre compoziţia unei eventuale noi majorităţi. Parlamentari ai puterii sunt luaţi bucată cu bucată de către reprezentanţii statului paralel cu propuneri cât mai mieroase posibile pentru trădarea care ar schimba majoritatea, dar vorba lui Crin Antonescu: ”nu fuge câinele de la măcelărie.”

Diferenţele mari de doctrină dintre partidele aflate în opoziţie, ambiţiile liderilor, răfuielile personale sunt piedici în calea realizării unei opoziţii coagulate pe modelul CDR care a doborât monstrul FSN şi l-a alungat de la putere, spune un vechi liberal, retras din activitatea publică, dezamăgit de cât de captivă e conducerea partidului de serviciile secrete ale ţării.

Klaus Iohannis probabil se bazează mai mult pe serviciile secrete decât pe majorităţi ample, dinamice în stare să unească pe toţi anti-PSD-iştii, spun alte surse.

Varianta de campanie emoţională, care i-a adus voturile diasporei în 2014, va fi reluată dar sub alte forme mult mai explozive în paradigma socială de azi. În cazul în care Dacian Cioloş nu va candida la preşedinţie, Klaus Iohannis are un culoar bun. Un recent sondaj al DC News, o publicaţie apropiată PSD, Varianta Tăriceanu, candidat PSD – ALDE la prezidențiale, este:Cea mai bună variantă pentru PSD 66,26% (23.968)”, O variantă greșită pentru PSD” – 33,74% (12.205). La sondajul efectuat printre cititorii DC NEWS au răspuns 36.173 de persoane, dintre care 66,26%, adică (23.968), consideră că Tăriceanu este cea mai bună variantă PSD-ALDE pentru prezidențiale.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Klaus Iohannis a cerut guvernului să renunţe la tăierile bugetare pentru serviciile secrete
Pe motiv de tăiere a bugetelor din zona securităţii naţionale, preşedintele Klaus Iohannis a suspendat ...