Audi readuce la viață o marcă legendară, care să se bată cu Maybach
Audi a căutat îndelung în arhive și a găsit o marcă pe care o deține, aflată în adormire de decenii întregi, dar care se poate bate de la egal la egal cu Maybach. Este o vorba de Horch, mare producător de automobile de lux din Germania de dinainte de Primul Război Mondial și din perioada interbelică.
Horch este sora mai mare a Audi, ambele companii fiind fondate de același om, inginerul August Horch. Firma care îi poartă numele a luat naștere în 1899, la Köln. Primele mașini au fost produse în acest oraș în 1901. Deja în 1902, mașini Horch erau considerate mai bune și mai avansate tehnologic decât cele produse de Mercedes și Benz, încă firme separate.
Hoch = ascultă (în latină)
În 1904, compania Horch s-a mutat la Zwickau, unul dintre centrele industriale ale Regatului Saxoniei (parte a Germaniei de Est între 1945 și 1989). Dar în 1909, din cauza unei dispute, August Horch a părăsit firma care îi poartă numele și a fondat, tot la Zwickau, Audi, care e traducerea în latină a “horch,” adică “ascultă!”
În 1923, Horch avea să devină primul producător auto care introducea motoarele cu opt cilindri în producția de serie. Până în 1927, a ajuns să producă doar automobile cu asemenea propulsoare. Horch era de departe lider de piață în fața Mercedes și Maybach iar Modelul 600/670 era unul dintre cele două automobile germane cu motor V12, alături de Maybach Zeppelin DS 8.
Sigla Audi cu cele patru inele, datată din 1932, de pe vremea lui Hitler
În 1932, firma, alături de Audi, DKW și Wanderer, a fost comasată în Auto Union, la ordinul lui Adolf Hitler. Noul conglomerat avea ca siglă cele patru inele care tronează și acum pe grilele mașinilor Audi. Între 1933 și 1939, în atelierele Horch erau produse celebrele mașini de curse Auto Union Typ A,B,C și D, Săgețile Argintii ale circuitelor interbelice, conduse la victorie de legende precum Tazio Nuvolari și Bernd Rosemayer.
4×4 pentru Wehrmacht şi pentru Armata lui Antonescu
În timpul războiului, Horch a produs automobile tot-teren pentru Wehrmacht. Armata Română a cumpărat sute de asemenea mașini. După 1945, uzina principală Horch a nimerit în zona sovietică de ocupație. Fabrica a continuat să mai producă modele sub această marcă până în 1958, dar fără legătură cu limuzinele luxoase din perioada interbelică. Mai târziu, Zwickau avea să devină locul unde au luat naștere Trabanturile. Drepturile pentru numele “Horch” au fost revendicate de Audi din Germania de Vest, care a ajuns mai târziu la Volkswagen.
Audi se luptă prin Horch cu Maybach
Audi vrea ca noile Horch să reînvie rivalitatea din interbelic cu Mercedes și Maybach. Firma din Ingolstadt vrea să aplice sigla Horch pe vârful său de gamă, un Audi A8 ultra-luxos, cu echipamente care nu se regăsesc pe versiunile standard și cu motor W12. Adică la fel cum și Maybach este cel mai exclusivist nivel de echipare al Clasei S. Noul Audi A8 Horch ar urma să apară pe piață în circa 2-3 ani, a scris motor1.com