Elon Musk a băgat mână în buzunar să scape de dosarul de fraudă: 20 de milioane de de dolari, amendă

Valentin Borcea INTERNATIONAL Principal

Șeful Tesla, Elon Musk, a fost “penal” doar două zile. Miliardarul sud-african a ajuns la un acord cu autoritățile americane care îl anchetau pentru fraudă ca să scape de dosar. Prețul a fost unul modic, comparativ cu averea sa de 20 de miliarde de dolari: 20 de milioane de dolari amendă și demisia în cel mult 45 de zile din funcția de președinte al Tesla. Elon Musk va rămâne în funcția de director-general (CEO) al firmei cu care a ajuns să se confunde, adică tot el va decide cum merg treburile.

Magnatul de 47 de ani a scăpat ieftin. SEC, comisia care supraveghează tranzacțiile pe bursa americană, dorea să-i interzică să mai conducă vreodată o companie publică. Toate probleme se trag de la un singur mesaj pe Twitter, postat în luna trecută. Elon Musk. a scris că va scoate Tesla de pe bursă când valoarea unei acțiuni va atinge 420 de dolari, deoarece compania este atacată de speculanți și presată de rapoartele financiare trimestriale. Miliardarul a garantat că a asigurat deja finanțare din partea unui fond arab pentru o asemenea acțiune. Doar că aceste afirmații s-au dovedit nefondate. Finanțatorii au spus că nu și-au dat niciodată acordul pentru așa ceva, ci doar că au a avut o discuție amicală cu șeful Tesla. Acțiunile companiei au scăzut, iar o câteva săptămâni mai târziu, Elon Musk a anunțat că se răzgândește, ceea ce a dus la o altă depreciere.

Miliardarul scapă basma curată

Potrivit înțelegerii cu SEC, miliardul sud-african nici nu recunoaște, nici nu neagă acuzații formulate împotriva sa, dar scapă cu fața curată. De asemenea, un analist financiar consultat de portalul Business Insider a spus că a fost vorba de un caz win-win: faptul că a rămâne CEO este o victorie pentru Elon Musk iar SEC se bucură că a încheiat repede și că scandalul nu va afecta și mai mult acțiunile Tesla. Firma care produce cele mai dorite mașini electrice din lume are o valoare de piață de peste 60 de miliarde de dolari.

Fondatorul PayPal a produs 300.000 de maşini, mai puţin decât produce Dacia Piteşti într-un an

Elon Musk este creatorul sistemului de plăți online PayPal, prin care și-a făcut și averea. Apoi, în 2003, a fost printre co-fondatorii producătorului de mașini electrice Tesla. Primul automobil, Tesla Roadster, a fost lansat pe piață în 2008. Dar primul mare succes global a fost sedanul Model S, are a ridicat ștacheta în clasa premium și a devenit peste noapte cea mai dorită mașină de clienți și cea mai detestată de către construcții auto tradiționali. Au urmar Model X, primul SUV și Model 3, un sedan accesibil la preț. Până acum, circa 300.000 de mașini Tesla au fost produse, mai puține decât produce uzina Dacia din Pitești într-un an, a scris NEWSTANDARD.RO

 

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Ruşii susţin că au pierdut mai puţine vieţi în Siria, decât americanii în Irak
Rusia a pierdut 112 soldați în cei trei ani de când a început intervenția militară ...