Mega-moscheea lui Erdogan din Köln rivalizează cu celebra catedrală

Valentin Borcea INTERNATIONAL Principal

Cea mai mare moschee din Germania și una dintre cele mai mari din Europa tocmai a fost inaugurată în orașul german Köln, care găzduiește deja de 800 de ani una dintre cele mai impresionante și spectaculoase catedrale din lume.

La inaugurarea lăcașului de cult musulman a participat chiar finanțatorul, președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care și-a încheiat astfel o vizită de trei zile în Germania. Construcția a costat aproape 20 de milioane de euro iar mare parte din bani au venit de la guvernul de la Ankara. Moscheea poate găzdui până la 4000 de oameni și are minarete înalte de 55 de metri.

Deşi planurile iniţiale ale municipalităţii prevedeau participarea la eveniment a până la 25.000 de persoane, un dispozitiv de securitate strict a împiedicat să se apropie atât susţinătorii, cât şi contestatarii lui Recep Erdogan. Nu a fost prezent şeful guvernului landului Renania de Nord- Westfalia, Armin Laschet, care şi-a justificat absenţa prin necesitatea de a separa statul de religie.

Președintele turc a declarat, la inauguarea moscheei, că vizita sa în Germania a venit într-un moment critic al relațiilor dintre Ankara și Berlin, dar că a fost un real succes. Dar vineri seara, la recepţia în onoarea sa oferită de preşedintele Germaniei, Frank Walter Steinmeier, liderul de la Ankara a avut însă o poziţie mult mai puţin amicală; potrivit unor martori citaţi de Reuters, el s-a abătut de la remarcile pregătite şi a acuzat Germania că găzduieşte terorişti. Ca urmare, sâmbătă, cotidianul de mare tiraj „Bild” a titrat: „Discurs al urii împotriva Germaniei”.

Germania deține cea mai mare comunitate a diasporei turcești, aproape 3 milioane de oameni. În plus, Germania și Turcia au acum un adversar comun, în persoana lui Donald Trump, care a lovit cu forța în ambele țări. De câteva luni, președintele american acuză constant Berlinul că face afaceri de miliarde de dolari cu rușii, dar că vrea să fie protejat gratis de către armata americană de pericolele care vin de la est.

Iar tarifele vamale impuse de Washington asupra importurilor de oțel și aluminiu au afectat teribil economia turcească. Donald Trump s-a enervat că Turcia nu vrea să elibereze un pastor american acuzat pe nedrept că susține teroriștii, așa că a lovit unde îi doare mai tare pe turci. a decis să crească tarifele vamale la importurile pe aluminiu și oțel turcesc la 20%, respectiv 50%. (de la 10%, respectiv 25%). Turcia este al șaselea cel mai mare exportator de aceste metale în SUA.

Aceste hotărâri ale SUA au lovit puternic piața financiară turcească și lira. Moneda locală a pierdut 20% din valoare într-o zi, jucătorii de pe bursă au început să vândă active turcești, iar problemele nu par să se oprească în curând. Săptămâna trecută, administrația Trump a spus că va re-evalua accesul duty-free al produselor turcești pe piața americană.

Oficialii turci au spus că vor să rezolve aceste diferente pe cale diplomatică. Presiunea economică pe care SUA o pun asupra unui stat NATO este fără precedent.

 

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Răzvan Brătianu: „O componentă esențială pentru dezvoltarea României este legea lobby-ului”
„O componentă esențială pentru dezvoltarea României este legea lobby-ului. Dacă ne dorim să contăm pe ...