Premiul Nobel pentru Pace, acordat pentru protejarea drepturilor femeilor

Marius Ghilezan INTERNATIONAL Principal

Ginecologul congolez Denis Mukwege și activista Yazidi irakiană Nadia Murad sunt laureații din acest an al premiului Nobel pentru Pace. Comitetul Nobel norvegian, care a acordă prestigioasa distincție, a lăudat eforturile ambilor împotriva abuzilor cărora femeile le cad victime în timpul conflictelor.

Denis Mukwege este considerat de ani de zile un favorit al premierului Nobel pentru pace. De zeci de ani ajută victimele violurilor comise în timpul războaielor din Republica Democrată Congo și a fondat chiar o clinică specializată în statul african unde sunt tratate femeile traumatizate. Denis Mukwege și colegii săi au ajutat peste 30.000 de femei, victime ale violurilor, și a creat tehnici noi pentru tratarea rănilor grave cauzate de agresiunile sexuale folosite ca armă de război, a notat BBC. Doctorul și clinica sa sunt în prezent sub protecția permanentă a Căștilor Albastre ale ONU. Denis Mukwege a făcut adesea apel pentru pedepse mai dure pentru violurile și agresiunile sexuale comise în războaie.

Nadia Murat, membră a minorității Yazidi din Irak, este o fostă sclavă sexuală a organizației teroriste Stat Islamic, care avea o ură deosebită pentru acesată comunitate. Tânăra de 25 de ani a stat trei luni în captivitate la gruparea islamistă, în orașul irakian Mosul, perioadă în care a fost vândută și cumpărată de mai multe ori, abuzată sexual și fizic. În noiembrie 2014 a reușit să scape, după ce teroristul care o ținea captivă a lăsat ușa deschisă la casă și a devenit activistă internațională, luându-și misiunea de mărturisitor al ororilor prin care a trecut în timp ce era în mâinile ISIS. În 2015, a vorbit prima dată cu presa străină, dând un interviu unui ziar belgian, în timp ce era într-o tabără de refugiați din Irak. În același an, Germania i-a oferit azil și de atunci locuiește acolo. În decembrie 2015, Nadia Murad a vorbit Consiliului de Securitate al ONU despre traficul de persoane în timpul conflictelor. În 2016, a primit premiul Vaclav Havel pentru Drepturile Omului din partea Consiliului Europei și în același an a fost numită ambasador ONU pentru supraviețuitorii traficului de oameni.

Denis Mukwege și Nadia Murad au fost aleși dintre 331 de persoane și organizații, luate în considerare anul acesta pentru Premiul Nobel pentru Pace. Această distincție este acordată de către un comitet ales de către Parlamentul Norvegiei. Premiul pentru Pace a fost al cincilea și ultimul pe care Alfred Nobel l-a inclus în testamentul său. Printre cei 133 de laureați se numără Martin Luther King, Maica Teresa și Nelson Mandela.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Șeful Interpol, dat în căutare
Meng Hongwei, chinezul în vârstă de 64 de ani care deține funcția de președinte al ...