Noul premier al provinciei canadiene Quebec va interzice funcționarilor să poarte simboluri religioase

Valentin Borcea INTERNATIONAL Principal

Noul premier al Quebecului, Francois Legault, a promis joi că executivul său va interzice „portul de însemne religioase pentru angajaţii statului în poziţii de autoritate,” a scris Agerpres.

„Ne vom respecta angajamentul”, a declarat noul șef al executivului provinciei francofone, liderul Coaliţiei Viitor Quebec (Coalition Avenit Quebec, CAQ, centru-dreapta). Guvernul său va fi format din 13 bărbaţi şi 13 femei, majoritatea fără experienţă ministerială.

Această promisiune a lui Francois Legault a relansat o dezbatere ce dezbină de peste 10 ani Quebecul şi pe care predecesorii săi guvernamentali din Partidul Liberal şi Partidul Quebecois nu au tranşat-o niciodată.

„Guvernul nostru a fost de asemenea ales cu un mandat foarte clar privind laicitatea,” a spus premierul Quebec-ului,  fost secesionist convertit la federalismul canadian, al cărui partid a reușit să-și adjudece 74 din cele 125 de locuri în parlamentul regional, ca urmare a alegerilor de la 1 octombrie.

Pentru a-şi atinge obiectivele, noul guvern ar putea invoca o clauză care îi permite să se sustragă de la aplicarea Cartei canadiene privind drepturile şi libertăţile, document constituţional ce garantează „libertatea religiei” şi cu acest titlu portul de însemne religioase ostentative.

Precedentul guvern liberal al lui Philippe Couillard a prevăzut mai degrabă înscrierea în lege a principiului de neutralitate a statului, de preferinţă a laicităţii, încercând să interzică vălul islamic.

Quebec a mai trecut prin experienţa secesionismului

Francois Legault, care a fost acuzat de populism pentru că a pus reducerea imigraţiei în centrul campaniei sale, nu a evocat deloc această problemă în discursul său. Educaţia, economia şi sănătatea vor fi priorităţile guvernului, a insistat noul șef ale executivului, în vârstă de 61 de ani. El s-a angajat de asemenea să prezinte „în primul an de mandat un proiect de reformă a modului de scrutin.” „Această promisiune va fi respectată,” a declarat el.

Locuitorii din Quebec au declanşat un mini-seism politic la 1 octombrie alegând CAQ, după o jumătate de secol de alternanţă neîntreruptă între secesioniştii şi federaliştii canadieni. Quebec este provincia francofonă a Canadei și are o istorie presărată cu episoade dese și agresive de secesionism. A fost chiar și un referendum pentru ruperea le restul Canadei anglofone, dar nu a trecut la vot.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Grindeanu cere sprijinul presei, pentru că nu poate să-şi convingă nevasta că are doar 8000 de lei salariu la ANCOM
Potrivit presei timişorene, Sorin Grindeanu nu mai este membru al PSD.  Fostul prim ministru spune ...