Expert basarabean: Germania distruge unitatea Europei să face pe plac Rusiei
„Există indicii convingătoare că Germania face pe plac Rusiei, pe unele subiecte de politică externă pentru a câștiga pe alte fronturi, care sunt mai prioritare pentru Germania.” – a spus Dumitru Mînzărari, fost secretat de stat în Ministerul Apărării de la Chișinău, actualmente expert în Securitate, într-un interviu pentru „Europa Liberă.”
Specialistul de la Chișinău dă exemplu în acest sens opoziția Germaniei la o prezență mai mare a Statelor Unite pe flancul estic al NATO, inclusiv la baza militară americană permanentă din Polonia, veche ambiție a Varșoviei: “Clasa politică poloneză caută modalități să atragă forțe americane pe teritoriul său, deoarece în cazul unei posibile agresiuni rusești, prezența trupelor americane va fi suficient de descurajatoare pentru Rusia. Doar că analiști politici germani sunt de părere că Polonia nu ar trebui să invite Statele Unite deoarece ar dezbina Alianța Nord-Atlantică”.
Unitatea europeană şi a NATO este dezechilibrată de interesele economice ale Germaniei
Dumitru Mînzărari este de părere că Berlinul face jocurile Moscovei pe arena internațională ca să primească inclusiv avantaje economice. Reamintim aici gazoductul Nord Stream 2, aspru criticat de Statele Unite, de Polonia și de alte state din Europa centrală, pe motiv să ar crește dependența de gazele rusești. Specialistul barasabean consideră că această strategie greșită a Germaniei subminează unitatea europeană și a NATO, deoarece scade încrederea în capacitatea alianței de a sări în ajutorul unor state agresate de Rusia.
„Germania ar trebui să fie dată afară din comisia de negociere a conflictului transnistrean”
Mai mult decât atât, Germania ar trebui să fie dată afară de la negocierile privind conflictul din Transnistria, deoarece ar putea forța Chișinăul să accepte o soluție impusă de Rusia. “Sunt convins că există actori în Germania, Italia, Austria, care ar fi cointeresați să soluționeze conflictul transnistrean, indiferent dacă ar crea obstacole ulterioare pentru integrarea Moldovei în Uniunea Europeană, cu scopul de a slăbi sancțiunile contra Rusiei și de a permite businessului național să facă afaceri cu Rusia.”
O Germanie rusofilă ar putea fi înlocuită cu Statele Unite, care va vedea că prezența rusească pe malul Nistrului este o amenințare serioasă pentru flancul estic al NATO. Americanii, cel puțin cu Donald Trump în frunte, ar bloca adoptarea unei soluții venite de la Moscova. Reamintim că Dmitri Kozak, cel care în 2003 propunea federalizarea Moldovei și rămânerea definitivă a soldați ruși pe teritoriul basarabean – ca soluție pentru războiul transnistrean – a fost numit de Vladimir Putin drept reprezentant special al președintelui pe domeniul dezvoltării relațiilor comercial-economice cu Republica Moldova.