Regele Mihai, pe timbre basarabene

Valentin Borcea ACTUALITATE Principal
Transmite:

Poșta Moldovei a decis să aducă un omagiu special Regelui Mihai, ultimul monarh român, care a domnit și peste teritoriul dintre Prut și Nistru. Pe 5 decembrie, când se împlinește un an de la moartea celui de-al patrulea Rege al României, poșta moldovenească va emite un timbru și o carte poștală omagiale.

Emisiunea este formată dintr-o singură marcă, având valoarea nominală de 9,50 lei moldoveneşti (circa 2,3 lei românești), pe care apare portretul Regelui Mihai, de fapt o fotografie făcută în 1992 la Hotelul George V din Paris. Pe timbru este și Cifrul Regelui Mihai, cele patru litere M încoronate și dispuse în formă de cruce. O variantă stilizată, fără coroane, a fost folosită și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial drept cocarda Forțelor Aeriene Regale Române.

În formatul de minicoală (5 timbre şi o vinietă), vinieta prezintă un alt portret al Regelui, la o vârstă mai fragedă, având în spate Coroana de Oţel a României. Emisiunea este însoţită de un Plic Prima Zi şi de o Carte Poştală Maximă, a transmis pagina Casei Regale a României.

Marca poştală de faţă este prima dintre mărcile emise de Poşta Moldovei, care portretizează pe Regele Mihai, şi prima cu un Suveran al României. Gestul este cu atât mai important cu cât vine în anul aniversar al Marii Uniri, ocazie cu care Poşta Moldovei a emis, la 27 noiembrie 2018, o marcă poştală aniversând unirea Basarabiei cu România.

Regele Mihai a domnit asupra Basarabiei în perioada 1927-1930, apoi între 1941 și 1944.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Regele Ferdinand și Regina Maria, pe o ediție specială a bancnotei de 100 de lei
Pentru prima oară după mai bine de 70 de ani, Regii României revin pe bancnote. ...