Ceauşescu i-a refuzat categoric lui George Bush ofertele de credite

Mihai Popescu POLITIC Principal

Pe timpul Administraţiei Reagan, George Bush tatăl, pe vremea aceea vicepreşedinte al SUA, a făcut o vizită fulger la Bucureşti, unde s-a întâlnit cu Nicolae Ceauşescu. A venit cu oferte clare pentru creditul Eximbank, pe care l-a negociat cu directorul băncii de stat, pentru împrumutul necesar centralei nucleare de la Cernavodă şi pentru Commodity Credit Corporation –(companie americană de stat care acţiona pe piaţa agricolă, putând inclusiv acorda credite internaţionale – n.r.).

Reuniunea a fost prezentată de Antena 3.

După ce i-a tras un perdaf cu orânduirea cea crudă şi nedreaptă vicepreşedintelui american, dictatorul român l-a refuzat categoric spunând că ţara sa îşi plăteşte toate datoriile şi că nu mai doreşte alte împrumuturi.  „Garanţiile bancare şi creditele din bănci le vom utiliza numai în sistemul de plăţi şi în activităţile curente, adică fără a apela la credite propriu-zise. În ce priveşte sistemul de credite CCC, vreau să vă spun deschis – i-am spus dlui Nixon, cu prilejul unei vizite pe care a făcut-o aici astă vară şi cu care am avut o convorbire prietenească — că nu vrem să mai folosim aceste credite” – a spus Nicolae Ceauşescu. Răspunsul lui George Bush a venit sec: “Foarte bine.”

Vizita lui George Bush în România a avut loc în perioada 18 – 19 septembrie 1983, când acesta ocupa funcția de vicepreședinte.

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Pe Șoseaua Berceni, o nouă staţie de metrou
Primăria Sectorului 4 și SC Metrorex SA au semnat protocolul de intenție cu privire la ...