STUDIU: Românii sunt cei mai religioși europeni

Valentin Borcea ACTUALITATE Principal

Un studiu al Pew Research Center arată faptul că românii sunt cei mai religioși dintre europeni. 55% dintre cetățenii României se declară „foarte religioși”. Următoarele patru locuri sunt ocupate de țări ortodoxe: Armenia (51%), Georgia (50%), Grecia (49%) și Moldova (47%). În top 10 mai sunt un stat majoritar musulman, Bosnia și Herțegovina, trei țări catolice – Croația, Polonia și Portugalia – și încă una ortodoxă, anume Serbia.

50% dintre români declară că religia este foarte importantă în vieţile lor, 50% că participă la slujba religioasă cel puţin o dată pe lună, 44% că se roagă zilnic şi 64% că sunt absolut siguri că Dumnezeu există. Acestea sunt criteriile după care cercetătorii americani au făcut analiza.

Jumătate dintre români cred că religia este foarte importantă pentru viaţa lor

Astfel, la polul opus se află Estonia, Danemarca, Cehia, unde sub 10% din cei chestionați au declarat că sunt „foarte religioși”, a scris agenția de presă Basilica. Datele arată clar că locuitorii din Europa Centrală și de Est sunt mai religioși decât vest-europenii. Jumătate dintre adulții din România, Armenia, Bosnia, Georgia și Grecia au spus că religia este foarte importantă pentru viețile lor. Doar o zecime dintre adulții din Franța, Germania și Marea Britanie spun același lucru.

Conform aceluiași centru de studii, pentru europeni religia este mai puţin importantă decât pentru locuitorii din Africa, America Latină ori SUA. Pew Research indică însă mari diferenţe şi între cele 34 de ţări europene analizate.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Pactul pentru Migraţie sau cum ni se aduc colonişti fără să-i cerem
Guvernul Dăncilă (PSD-ALDE) l-a desemnat pe Theodor Meleşcanu să semneze „Compactul Global pentru migraţie”, la ...