Acuzată de secesionism, “Alianţa Vestului” îşi propune să colaboreze cu Guvernul în atragerea fondurilor europene

Alina Maria Bogdan POLITIC Principal

“Alianţa Vestului” s-a lansat sâmbătă la Timişoara. Primarii oraşelor Timişoara, Arad, Oradea şi Cluj Napoca îşi propun – prin această formă de asociere – să realizeze proiecte comune în domeniul infrastructurii, dar şi în cultură, educaţie, sănătate, turism, sport, securitate şi dezvoltare. Au apărut primele acuzaţii de secesionism. Jurnalistul Liviu Avram consideră că acţiunea este o prelungire a conceptului „M-am săturat de România.”

 

„Noi vrem să punem la baza acestei structuri principiul dezvoltării comunităţilor, principiul libertăţii comunităţilor de a se asocia, de a-şi optimiza utilizarea resurselor. Vrem să punem principiul concentrării puterii la nivelul comunităţilor locale care, prin asociere, la nivel intra şi interregional promovează această putere şi o materializează prin realizări concrete”, a declarat primarul Timişoarei, Nicolae Robu, cu ocazia semnării documentului.

Primarul Clujului, Emil Boc, a ţinut să sublinieze că Alianţa Vestului nu este sub nicio formă un act de separatism. „Această iniţiativă nu are niciun fel de legătură cu niciun fel de proiect de separatism teritorial sau de a pune sub semnul întrebării statul naţional unitar român. Vreau să spun răspicat şi fără echivoc. Nu a fost, nu este şi nu va fi această iniţiativă, ca să curmăm orice altă dispută. În al doilea rând, această iniţiativă nu este îndreptată împotriva Guvernului de la Bucureşti, ci dimpotrivă, este ca împreună cu Guvernul de la Bucureşti să avem o Românie mai puternică şi mai bogată. Niciun stat din lume nu poate fi bogat şi prosper dacă nu are oraşe şi comunităţi bogate şi puternice. Această iniţiativă îşi propune să aibă cât mai multe locuri în România bogate, cu resurse, care să le ofere oamenilor condiţii decente de viaţă”, a declarat Emil Boc.

La rândul său, primarul Oradei, Ilie Bolojan, a arătat că în următoarea etapă, asta însemnând prima parte a anului 2019, cele patru oraşe vor înfiinţa o asociaţie prin intermediul căreia să acceseze fonduri europene pentru mari proiecte de infrastructură şi nu numai. „Unul dintre obiectivele noastre imediate este să constituim o asociaţie care să fie un partener al Guvernului şi al Comisiei Europene pentru ca în următorul exerciţiu financiar, această asociaţie să aibă un capitol dedicat. Acesta este un obiectiv important. Cred că suntem un partener care poate fi luat la modul cel mai serios în calcul pentru un astfel de proiect pilot în România”, a declarat primarul Oradei, Ilie Bolojan.

„Este o fundaţie pe care noi o începem astăzi. Este foarte important ca atunci când vorbim de obiective să conştientizăm necesitatea de a realiza acele obiective bazându-ne pe valorile noastre, dar gândind întodeauna în relaţia noastră cu Uniunea Europeană. Această platformă a fost prezentată la Bruxelles şi a avut un impact pozitiv. Mesajul transmis de reprezentanţi importanţi din cadrul Comisiei a fost că vor avea curaj să sprijinim aceste proiecte”, a declarat şi primarul Aradului, Gheorghe Falcă.

Printre obiectivele Alianţei Vestului sunt accelerarea implementării proiectului Autostrada Transilvania, urgentarea autostrăzii ViaCarpathia, dezvoltarea unei conexiuni feroviare de mare viteză între cele patru oraşe, finalizarea completă a tronsoanelor de centură, dar şi construirea a două spitale regionale în Cluj – Napoca şi Timişoara.

Cel mai mare contestatar al acestei organizaţii a fost Cristian Tudor Popescu.

Consilier PSD: „Un atac asupra României”

Adrian Bourceanu, consilier judeţean şi membru în CJEX PSD Neamţ, s-a arătat critic la adresa acestui proiect.

„Aud că s-a inventat o aşa numită ‘alianţă a vestului’, care din punct de vedere economic se rupe de ceea ce însemnă România economică actuală. Cred sincer că nu a existat niciodată în istoria României de după 1918 un pericol mai mare la adresa integrităţii şi independenţei statului român ca acest concept care tinde să devină un ‘brand’ după modelul Italiei, cu referire nordul acestui stat. Aştept cu maxim interes ca în principal factorii diplomatici şi de decizie a guvernului român să clarifice în tandem cu ‘românii’ care au inventat acest atac la adresa României acestă ‘nouă viziune’”, a spus Adrian Bourceanu, scrie vestea.net.

 

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
DEZACORD CU SUA / România, singura din Europa de Est care va semna controversatul Pact de stabilitate
Statele Unite au criticat vineri din nou pactul ONU privind migraţia, estimând că acesta va ...