Ioan Holender: „România nu are un cancelar Kurz”

Marius Ghilezan INTERNATIONAL POLITIC Principal

Fostul director al Operei din Viena și a Festivalului Enescu de la București, Ioan Holender, într-un interviu acordat publicației Kurier, a criticat dur atât pe președintele Iohannis, cât și pe premierul Dăncilă.

Fiind întrebat de un reporter al prestigioasei publicații austriece Kurier ce părere are despre președinția română la UE, Ioan Holender, fostul director al Operei din Viena, a spus că regretă că: ”România nu are un Cancelar Kurz, care să poată spune fraze inteligente.” Președintele Comisiei Europene, Juncker, a asigurat-o public pe doamna Dăncilă că România este bine pregătită pentru președinție, a mai completat el. ”Doamna Dăncilă este cu siguranță inadecvată prin educație pentru postul de șef al guvernului. Omul puternic din spatele guvernului este liderul partidului Dragnea, care este condamnat pentru abuz de putere și corupție,”a spus Holender reporterului acreditat mulți ani la Bruxelles, Margaretha Kopeinig.

În cadrul interviului, Ioan Holender a comentat situația politică din România. El consideră că disensiunile dintre președinte și guvern sunt o problemă.

”Iohannis e văzut de  cei de afară ca cel bun incoruptibil. Asta este o chestiune complet greșită.”

De ce este greșit acest lucru?  ”Pentru că nu corespunde faptelor. Johannis este impopular și nu este respectat.”

”Președintele nu a justificat banii pentru șapte case”

Holender a amintit că președintele e acuzat de antisemitism, prin colaborarea cu grupul etnic german din România, interzis după război. Iohannis a făcut și alte greșeli, a completat .  Ce greșeli? ”Nu a putut aduce probe concludente privind mijloacele financiare avute la achiziționarea a șapte case din Sibiu, care i-au adus acuzația de corupție.” Fostul director al Operei din Viena amintește și de nefericita adresare prezidențială:“afaceri cu niște evrei.”

Holender nu mai are încredere în președinte și în guvern

Mai aveți încredere în România? – a întrebat reporterul publicației Kurier. În țară da, în președinte și guvern, nu. Holender consideră catastrofală plecarea tinerilor în Occident.  A urmărit demonstrațiile din august, dar este împotriva dictatului străzii. ”Oamenii nu mai au încredere în politicieni, românii sunt foarte nemulțumiți de politică” – a mai spus el.

”România nu a inventat corupția”

”Cum de a ajuns corupția la acest nivel?” – a întrebat reporterul. ”Corupția nu s-a născut în comunism, ci în noul capitalism din cauza baronilor care au atribuit anacronic contractele publice. România nu a inventat corupția” – a explicat fostul director al Operei.  

”România oficială a fost întotdeauna prietenoasă cu Israelul încă din perioada postbelică”

Fiind întrebat despre cât de puternic este antisemitismul în România, Holender a explicat că  mari scriitori și artiști din România au fost de origine evreiască. Antisemitismul a existat în România, a mai explicat, dar într-o măsură mult mai mică decât în ​​Ungaria sau Polonia. ”România oficială a fost întotdeauna prietenoasă cu Israelul încă din perioada postbelică” – a conchis Ioan Holender.

 

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Lucian Boia, colaborator al Securității, acoperit de SIE
Cunoscutul istoric Lucian Boia, care s-a remarcat prin scrierile anti valorile tradiționale românești, a fost ...