ÎN PREMIERĂ / BNR reproşează celor mai importante opt bănci că nu se implică în economia românească
Profitabilitatea sectorului bancar se situează semnificativ peste media UE (rentabilitatea capitalurilor a fost 15,7 la sută în septembrie 2018 față de 7,2 la sută media UE în iunie 2018), se menţionează în Raportul asupra stabilităţii financiare a BNR. Ziarul financiar a publicat în primăvară un articol care demonstrează că profiturile băncilor din România au ajuns în 2017 la 1,2 miliarde de euro.
Profitul record al băncilor se bazează pe creditele oferite populaţiei şi pe titlurile de stat
Sectorul bancar românesc a înregistrat la finele lunii septembrie 2018 un profit net record, în principal datorită continuării reducerii cheltuielilor nete cu ajustările pentru depreciere, precum şi pe fondul menţinerii ritmului înalt de creştere a componentei în lei a creditului acordat sectorului privat, în contextul condiţiilor ciclice interne favorabile. Veniturile nete din dobânzi rămân componenta principală a veniturilor operaționale, pe fondul creșterii diferenţialului între ratele de dobândă la credite şi depozite. Eficiența operațională este în continuare în zona de risc mediu, iar procesul de consolidare al băncilor de talie medie şi mică continuă, scrie Raportul BNR.
“Prin modelul de afaceri adoptat, băncile îşi asigură un aport consistent la veniturile din dobânzi ca urmare a deţinerilor de titluri de stat (circa 15 la sută din veniturile din dobânzi), contribuind la îmbunătăţirea eficienţei operaţionale şi a profitabilităţii băncilor din perspectiva întregii activităţi,” mai scrie raportul.
Băncile străine nu-şi asumă finanţarea economiei româneşti
Banca Naţională a României reproșează în mod direct cele mai mari opt bănci cu capital străin din România că nu îşi asumă prin strategiile pe următorii doi ani o creştere a creditării şi deci a intermedierii financiare, cu toate că realizează pe piaţa financiară românească profituri generoase, mult peste media UE.
Primele opt bănci din România, după totalul activelor, sunt BCR (capital majoritar austriac), Banca Transilvania (capital majoritar românesc), BRD-SocGen (francez), Unicredit Bank (italian), Raiffeisen (austriac), ING (olandez), CEC (românesc), Alpha Bank (capital majoritar grecesc).
Luarea de poziție a BNR constituie o premieră, fiind pentru prima dată când nu se mai limitează doar să constate o situaţie de fapt, ci avertizează că cele mai mari bănci din România au strategii care nu contribuie de fapt la dezvoltarea sistemului bancar şi a prezenţei sale în economie, ci dimpotrivă, acţiunile lor vor duce la diminuarea intermedierii financiare, spune preşedintele Comisiei Economice din Senat, Daniel Zamfir, parlamentarul care l-a convocat pe Mugur Isărescu la Parlament pentru consultări.