INTERVIU CU MARIA GRAPINI: “suntem cei mai pro-europeni din zonă”

Marius Ghilezan POLITIC Principal

– Cum vedeti președinția României la Consiliul European?

– Preşedinţia României nu va fi cu nimic mai prejos decât oricare altă Preşedinţie rotativă. Personalul Reprezentanţei permanente de la Bruxelles, condus de ambasadorul Luminiţa Odobescu, este foarte bine pregătit, iar în echipă cu miniştri din guvernul României poate să conducă foarte bine şedinţele de consilii şi să negocieze chestiunile trilaterale.

„Criticile din presa internaţională sunt alimentate din interior”

– De unde atâtea critici?

– Se încearcă a se induce în percepţia publică că România nu va putea duce mandatul  cu bine la sfârşit, ceea ce este total fals.

– Credeți că articolele de defăimare a coaliției de la Bucureşti din presa străină au apărut ca inițiative interne sau externe, că despre opţiuni jurnalistice nu prea poate fi vorba?

– Eu cred că sunt alimentate din interior, din păcate, de către unii oficiali români. Cei din afară nu pot decât să se bucure! Există şi presă serioasă externă si internă care informează corect cetăţenii europeni.

„Ordonanţa care impune „taxa pe lăcomie” este o măsură fiscală ce ţine de subsidiaritatea fiecărei ţări”

– Ordonanța care impune “taxa pe lăcomie” are în spate o Directivă Europeană. Iar se aplică dublul standard?

– Este o măsură fiscală care ţine de subsidiaritatea fiecărei ţări. Fiecare stat are dreptul să-şi facă propria politică fiscală. Directiva europeană recentă este legată de obligarea multinaţionalelor ( deci şi a băncilor) să plătească taxe pentru profitul pe care îl realizează în statul în care operează.

– Ce credeți că ar trebui să scoată în evidență mandatul României?

– Că suntem -aşa cum suntem – cei mai pro-europeani din zonă.

– Mai e valabil conceptul franco-german al Europei in două viteze?

– Cu acelaşi prilej, oficialii români trebuie să explice partenerilor occidentali că românii nu doresc dubla măsură şi tratament diferit pentru cetăţenii din statele membre UE.

– Credeți că partidele progresiste pot forma un grup politic european reprezentativ?

– Fiind foarte gălăgioase, vor face atmosferă. Dar nu cred că vor obţine scoruri electorale care să-i facă grupul european reprezentativ.

„România nu trebuie să cedeze la capitolul drepturile muncitorilor din Marea Britanie”

– Ce ar trebui să facă România in cazul renegocierii UE-Marea Britanie?

– În negocierea dintre UE şi Marea Britanie, România nu are prea mult de făcut. Exista un negociator numit din partea Comisiei şi unul din partea Parlamentului European, care negociază de peste doi ani cu Marea Britanie, împreună cu cinci foste presedinţii. România nu trebuie să cedeze la acordul comercial şi la drepturile muncitorilor din Marea Britanie de a avea condiţii egale de muncă.

Pronosticul Mariei Grapini: „Iohannis nu va mai lua un nou mandat”

– Credeți că Iohannis va mai lua un mandat?

– După rezultatele din primul mandat, dar mai ales datorită încălcărilor repetate a prevederilor constituţionale şi a întârzierilor mari în luarea deciziilor, nu ar mai trebui să se bucure de încrederea românilor. Totul va depinde de ce fel de candidaţi vor fi. În mod obiectiv nu ar mai trebui să fie votat de o majoritate a românilor care ies la vot. Pronosticul meu este că nu va mai lua încă un mandat.

– Vor lua umaniştii 5%, în condiţiile în care nu apar în sondaje?

– Estimarea noastră este că vom trece pragul. Românii înţeleg că trebuie să voteze oameni-patrioţi, morali şi care apără interesele României şi nu neaparat sigle de partid. Cred că la viitoarele alegeri europarlamentare trebuie să se pună mai mult accent pe calitatea oamenilor.

„Suntem un partid de centru-stânga”

–  Dacă veti intra în Parlamentul European din ce grup veti face parte?

–  Vom vedea din ce grup vom face parte, dar fiind un partid de centru-stânga, probabil că vom continua să activăm în grupul SPD. Va fi evident şi o negociere.

 

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Dosar penal pentru procurorii de la DNA Oradea / Ei asemuiau implicarea SRI în actul de justiţie „circuitului apei în natură”
Procurorii de la Secţia de investigare a magistraţilor au dispus urmăriea penală in rem a ...