Conştiinţa continuă să funcţioneze şi după moarte? Medicii investighează

Marius Ghilezan ACTUALITATE OPINIE Principal

Ce se întâmplă cu creierul uman în apropierea morţii? Mulţi şi-au pus de-a lungul timpul această întrebare. Doctorul Sam Parnia, specialist în reanimare de la Universitatea de Medicină Stony Brook din New York, a ajuns la concluzia că celulele neuronale nu mor imediat. Au o anumită energie. Pot rezista până la 21 de ore. El a studiat ce se întâmplă cu mintea omului, făcând cercetări 21 de ani. Conştiinţa, din punctul său de vedere, este o entitate diferită de creierul uman. S-ar putea să regleze activitatea cerebrală, dar ştiinţa nu i-a adus încă o validare.

Gândirea complexă a omului s-ar datora unui virus care a infectat oamenii cu multe milioane de ani în urmă şi care a lăsat codul genetic în ADN-ul uman. Alţi cercetători au găsit că aceste gene joacă un rol vital în comunicarea dintre celulele cerebrale care fundamentează conştiinţa.

Creierul funcţionează mult timp după moarte ca o baterie

De-a lungul multor decenii, mai mulţi au constatat, mai mult pe cale empirică, existenţa unui câmp electric în jurul capului uman şi după moarte.

Mai mulţi neurologi şi specialişti în reanimare au ajuns la concluzia că celulele creierului au câmpuri electrice. Odată ce nu mai sunt hrănite cu sânge ele intră în stand-by. Dar nu mor. Totuşi, moartea lor este provocată de toxinele pe care le elimină şi nu mai pot fi curăţate. Apare o aşa numită depolarizare. Funcţionează ca o baterie.

Experimentele morţii, puse în slujba vieţii

Sam Parnia a publicat şi o carte despre ce se întâmplă în preajma morţii. În ciuda opoziţiei colegilor, el a pus o serie de lucruri în spaţiul în care mai respira un muribund, după un atac cardiac sau unul cerebral. Toate cercetările sale urmăresc să demonstreze că există metode prin care creierul decompensat poate fi repus la viaţă. Prima tehnică ar fi răcirea capului, moment în care energia s-ar conserva. Aceste experimente ar ajuta la viitoarele cazuri de refacere după AVC-uri grave, dar descoperite la timp.

Conform aprecierilor doctorului Parnia, moartea este un proces reversibil pentru o anumită perioadă de timp.

Experimentul său CONŞTIINŢA a fost conceput pentru a îmbunătăţi rezultatul clinic al celor cu stop cardiac. Oamenii par să aibă conștiință și amintiri în timpul unei perioade de oprire a inimii, afirmă dr Parnia într-un interviu din revista skeptiko/ science of the tipping point.

Mai există activitate a minţii şi după moartea cerebrală

Cu alte cuvinte, mai spune doctorul specialist în reanimare, dovezile pe care le avem până acum sugerează că oamenii pot avea activitate mentală şi după ce au murit sau au suferit de un stop cardiac. Ceea ce este fascinant – mai spune el, la fel ca mulţi care s-au întors la viaţă – este că oamenii descriu unele elemente care sunt oarecum subiective. De exemplu, oamenii spun că au văzut o lumină puternică; apoi descriu văzând un tunel; atunci ei pot descrie cum îşi priveau de sus rudele decedate care îi mângâie. Dar aceste lucruri nu sunt testabile științific, deoarece sunt subiective. Cu toate acestea, unii oameni susțin că pot vedea medicii și asistentele medicale care lucrează deasupra lor și pot descrie în detalii specifice ce li sa întâmplat.

Morţii care se reîntorc la viaţă au certitudini sau iluzii?

Oamenii pot vedea resuscitarea? De aceea e nevoie de aprofundare a cercetărilor. Nu știm în acest moment dacă aceste afirmații sunt corecte. Cu alte cuvinte, oamenii văd cu adevărat lucrurile din tavan? Sau este doar o iluzie? Medicul spune că trebuie făcute analize mai ample.

Conştiinţa a fost studiată şi de către vechii greci. Căutarea de sine sau a sufletului, cum funcţionează mintea au fost studiate încă din antichitate. Psihicul era numit de greci. Acesta teme au preocupat omenirea până azi. În esență, încă de pe vremea lui Aristotel și a lui Platon, au existat două categorii largi de convingeri:

De la Planton, Aristotel, la epoca modernă

În concepţia lui Aristotel, deși el considera că există un suflet omenesc, sufletul nu este altceva decât un produs al proceselor corporale. Discipolii lui Platon vorbeau despre conștiință a minții, în esență o entitate separată de procesele corporale și, prin urmare, care poate trăi după moarte .

Doctorii sunt în căutare conştinţei umane. În Evul Mediu ar fi fost arşi pe rug de inchiziţie. Acum Biserica este mai tolerantă.

Şi dacă ştiinţa demonstrează existenţa sufletului?

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Europarlamentarii britanici vor primii zeci de mii de euro despăgubiri după Brexit din banii europenilor
După ce Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană la 29 martie 2019, mandatele europarlamentarilor britanici ...