Gillette vrea să-i facă pe bărbați să le fie rușine că sunt bărbați
Gillette, compania care produce unele dintre cele mai populare lame de ras pentru bărbați din lume, a reușit să-și jignească și să-și alieneze clienţii masculini, printr-o nouă campanie socială pe care a lansat-o. Titlul acestei noi inițiative este “The best a man can be”, în traducere “Bărbatul Ideal” sau “Cel mai bun bărbat”. Pe scurt, Gillette vrea să “radă” caracterul bărbătesc, așa cum îl știm cu toții, din societatea noastră, astfel încât să poată apărea un bărbat nou, corect politic. Un fel de “om nou” a la Marx, dar creat de un aparat de ras cu șapte lame.
Marea companie a lamelor de bărbierit a preluat agenda haştagistă
Gillette e o companie specializată în produse de bărbierit, nu în activism social. Realizatorii spotului publicitar pleacă de la premiza că toți bărbații din prezent sunt niște violatori care încă nu și-au exteriorizat aceste impulsuri. Firma își acuză principalul grup de clienți că nu fac nimic pentru a preveni hărțuirile sexuale, agresiunea împotriva femeilor, că promovează violența în școli și că stau mereu cu berea în mână în jurul grătarului, fără să fie interesați de societatea din jur. Adică celebra zicală “bărbații e toți niște porci”, dar spusă mai în detaliu, astfel încât să fie bifate cât mai multe puncte de pe agenda progresismului.
Ieri, omul nou, azi noua eră a masculinităţii
Ce spune Gillette pe pagina dedicată acestei campanii: “Dacă dăm drumul la TV astăzi, ne vine ușor să credem că bărbații nu sunt pe cât de buni ar putea fi. Mulți se găsesc la o răscruce de drumuri, prinși între trecut și o nouă era a masculinității. Deși este clar că schimbarea este necesară, de unde și cum trebuie începută acea schimbare este mai puțin clar pentru cei mai mulți”.
“Băieții de azi sunt bărbații de mâine”, un mesaj de influenţare a copiilor cu agenda progresistă
“O nouă era a masculinității”? Ce ar trebui să fie asta? Gillette vine cu răspunsul câteva rânduri mai jos. “Este timpul să recunoaștem că brandurile, precum noi, joacă un rol important în influențarea culturii. Și ca o companie care încurajează bărbații să dea ce e mai bun din ei, avem responsabilitatea de a ne asigura că promovăm o variantă pozitivă, accesibilă, inclusivă și sănătoasă a ceea ce înseamnă să fii bărbat”. Dar stați, asta nu e tot. Frazele progresiste continuă: “De acum încolo, noi garantăm să contestăm activ stereotipurile și așteptările legate de ceea ce înseamnă să fii bărbat. Sloganul nostru trebuie să ne inspire să fim mai buni în fiecare zi și să creăm un nou standard pe care băieții să-l admire și pe care bărbații să-l atingă.” Probabil cea mai periculoasă frază dintre toate este “Băieții de azi sunt bărbații de mâine”, deoarece compania arată că obiectivul său este influențarea copiilor astfel încât să devină bărbați după chipul și asemănarea corporației.
Comportament, considerat pozitiv: Bărbatul care nu mai agaţă fete pe stradă
Această campanie a fost însoțită și de un videoclip, care arată băieți agresați la școală de alți băieți, bărbați care pipăie femei pe stradă, care fluieră după femei pe stradă și care, în general, tratează femeile drept inferioare. Totodată, sunt arătate și exemple de comportament pozitiv: tați care nu își lasă băieții să se ciondănească sau bărbați care nu își lasă prietenii să abordeze femei pe stradă.
Sunt amintite toate scandalurile recente în care bărbații sunt personajele negative, precum #MeToo, împotriva hărțuirii femeilor din showbiz, dar și sintagma “masculinitate toxică”. Gillette mai spune că scuza “Așa-s băieții” nu mai poate exista în prezent. Pe scurt, toți bărbații sunt făcuți să se simtă rușinați că sunt bărbați și li se induce ideea că și ei pot fi niște hărțuitori și agresori, mai devreme decât mai târziu. În plus, 43 de bărbați arată un comportament “indezirabil”, dintre care 42 sunt albi și unul negru. Iar 7 bărbați prezintă un comportament “dezirabil”, dintre care 5 sunt negri iar 2 sunt albi.
Influenţarea gândirii consumatorului şi implicarea socială a corporaţiilor sunt considerate acţiuni de Corporate Social Responsabilities.
Un dezastru de dislike-uri
Videoclipul a fost un eșec răsunător. În 4 zile de la postarea pe Youtube, cele 108 secunde de propagandă feministă, progresistă și de intersecționalitate a strâns 11 milioane de vizualizări, 264 de mii de aprecieri și 643 de mii de reacții negative. Adică 70% dintre cei care și-au exprimat opinia au avut o reacție NEGATIVĂ! Pe lânga asta, au apărut numeroase alte videoclipuri prin care campania Gillette este condamnată și blamată. Bărbați din toată lumea, inclusiv vedete, au scris pe rețelele de socializare că nu vor mai folosi produsele firmei în viața lor.
Gillette consideră că în creşterea copilului trebuie să existe şi influenţe femeieşti şi bărbăteşti
Prin această campanie, Gillette vrea să se erijeze în educatorul băieților. Adică să suplinească practic cei șapte ani de acasă. Copiii învață acasă, în familie, că trebuie să se comporte frumos și respectuos cu alți copii, cu femeile, cu bătrânii, cu toți cei din jurul lor, să nu se bată, să nu înjure, să nu fure, să vorbească frumos cu toată lumea. Știm cu toții. De obicei, mamele sunt cele care își învață copiii comportamentul civilizat iar tații sunt cei care își învață copiii ce să facă atunci când vorba bună și diplomația ajung la capăt și este nevoie de alt gen de reacții. De aceea sunt necesare atât influențe feminine, cât și influențe masculine pentru un copil în creștere.
Firma mamă a Gillette a folosit muncitori-copii în fabricile asiatice. Politicaly-corect?
Dar ce se întâmplă când familia este privită cu neîncredere de progresiștii din toată lumea și considerată ceva învechit? Vin corporațiile, precum Gillette, un producător de LAME DE RAS, ca să umple golul și să facă educația pe care copiii trebuie să o primească în familie. Și să nu uităm că Procter&Gamble, firma mamă a Gillette, a fost acuzată că folosește muncitori-copii în fabricile sale asiatice.
De asemenea, acest gen de a campanii de “să fie bine ca să nu fie rău” au și un substrat politic. Studiile arată că femeile sunt mult mai înclinate să voteze cu partidele de stânga, în jurul cărora gravitează toate grupurile feministe, progresiste, sexomarxiste. În timp ce bărbații sunt mai dispuși să voteze cu dreapta, care adesea promovează valorile tradiționale. Așa că dacă eradichezi masculinitatea, ai șanse să elimini dreapta. Judecată haştagistă de perspectivă.
„Atacul asupra masculinității tradiționale este un atac la adresa naturii bărbaților”
“Atacul asupra masculinității tradiționale – deși eliberator pentru bărbații care nu se încadrează în tipar – este dăunător pentru milioane de tineri care vor să fie rezistenți psihic și mental, să se ridice la înălțimea provocărilor cu care sunt confruntați și să demonstreze abilități de lider, atunci când sunt sub presiune. Atacul asupra masculinității tradiționale este un atac la adresa naturii bărbaților. Sunt băieți prea aventuroși? Își asumă riscuri? Simt nevoia de a fi puternici? Resping adesea caracteristici stereotipic feminine? Da, da, da și da” a notat autorul american David French.
Mai toate studiile făcute au arătat că bărbații și femeile sunt diferiți la nivel fiziologic, nu doar la aspect și la organele genitale. Asta nu înseamnă că femeile sunt mai bune decât bărbații sau invers, sunt două grupuri diferite. Nu poți că compari mere cu pere. Și nu poți să-i spui unui măr că e pară sau perei că e măr.
Practici marxiste pentru lumea nouă
Este o veche sintagmă latină care spune “Dacă vrei pace, pregătește-te de război”. Și filosofiile orientale vorbesc de yin și yang, aflate în echilibru. Nici binele nu există fără rău, nici răul fără bine. Nu poți să ai una fără cealaltă. O singură ideologie a vrut să răstoarne întreaga ordine a lumii. ““Sunt adevăruri eterne precum Libertatea, Justiția și altele, care sunt comune tuturor societăților. Dar comunismul abolește adevărurile eterne, abolește toate religiile, toată moralitatea, în loc să le construiască pe o bază nouă.” a scris Karl Marx, părintele cele mai odioase și sângeroase ideologii create vreodată.