Ce alimente ne fac mai „INTELIGENŢI?” Nutriţionist Melania Lavinia BRATU

Alina Maria Bogdan Principal SOCIAL

Se tot discută în lume despre popoare mai inteligente şi popoare mai puţin inteligente. Ştiinţa a demonstrat că inteligenţa e legată şi de ce mâncăm.

Melania Lavinia Bratu, unul dintre cei mai influenţi nutriţionişti români, având o catedră la UMF Timişoara, vorbeşte despre cele mai importante alimente care ne sporesc inteligenţa.

“Starea noastră de sănătate și eliminarea stărilor depresive și anxioase pot fi ameliorate și usor aplanate prin consumul de nutrienți care îngăduie creierul nostru să funcționeze armonios,” spune Melania Lavinia Bratu. Sunt câteva grupe esențiale, pe care ne îndeamnă să le luăm în calcul, să le adăugăm chiar de azi în modul vostru de hrană:

  • GLUCOZA – este combustibilul creierului; creierul nostru consumă aproximativ 40% din întreaga cantitate de peste zi ingerată, cu mult mai mult decât oricare alt organ. Înțelegeți acum de ce vă este foarte foame atunci când aveți o muncă intelectuală intensă de efectuat, sau după un examen? Cu cât consumăm mai mult combustibil pentru creier, adică mai mulți carbohidrați, cu atât vom fi mai sănătoși și viguroși.

 

  • ACIZII GRAŞI ESENŢIALI ne păstrează și ne ‘ung’ bine creierul! Vă recomand ca din dieta zilnică să facă parte un supliment alimentar de omega 3 și omega 6 (proveniență vegetală), asta pe lângă un consum de cel puțin 3-4 ori pe săptămână a unei mese cu pește (hering, macrou, somon și ton, cu toate că la acesta – ton – se vorbește mult de contaminarea lui cu mercur, de recomandat a se consuma o dată pe lună). Consumați semințe, nuci, uleiurile presate la rece (măsline, in, dovleac, cânepă, struguri), sunt adevărate surse de energie și sănătate, consumate în mod cumpătat, evident! Evitați mâncarea prăjită și procesată, precum și grăsimile saturate din carne și produse lactate.

 

  • FOSFOLIPIDELE – prietenele memoriei, ajută la formarea mielinei, ce formează teaca din jurul nervilor, ajutând la buna lor funcționare.. Consumul de ouă (cu gălbenușul în stare lichidă, doar așa!), este o altă sursă importantă de grăsime bună pentru creier.

 

  • PROTEINELE – nu ezităm să vorbim de vitalitatea proteinelor, esențiale bunei stări și funcționări a creierului. Cele mai bune surse de proteine sunt: quinoa, tofu, porumb, orez brun, năut, lime, pește, semințe, nuci, ouă, lactate, brânza de vaci, legumionoase, spanac, brocoli și combinațiile dintre linte și orez brun, fasole boabe și orez brun.

 

  • FRUCTELE ŞI LEGUMELE – nutrienții inteligenți care susțin creierul și memoria noastră, deloc de neglijat, sunt reprezentați de vitaminele B1, B3, B5, B6, acid folic, vitamina B12, vitamina C, magneziu, mangan și zinc. Acestea se găsesc în fructe și legume, semințe, cereale integrale, linte, fasole și orez brun.

Acum putem înțelege că modul în care ne simțim și gândim este influențat de chimia internă, adică de modul în care ne hrănim, mai scrie LAVINIA MELANIA BRATU pe site-ul DIETETICA.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
FINALA EUROVISION / Vezi cine va reprezenta ROMÂNIA!
Ester Peony cu melodia “On a Sunday” va reprezenta România la Eurovision 2019. Artistul care ...