New Europe: Șanse mici ca PE să o impună pe Koveși, Consiliul îl vrea pe francez

Valentin Borcea ACTUALITATE INTERNATIONAL POLITIC

Laura Codruța Koveși a fost aleasă drept candidatul favorit al Comisiei LIBE din PE pentru postul de Procuror-Șef European. Este doar o victorie de etapă pentru fosta șefă a DNA. Greu abia acum urmează. Următoarea etapă va dovedi cine are aliați mai puternici: ea sau Guvernul.

Procurorul-șef european, care va conduce Parchetul European (EPPO), va fi numit de comun acord de către Parlamentul European și Consiliu.

Laura Codruţa Kövesi (România) a obținut primul loc, cu 26 de voturi, Jean-François Bohnert (Franța) a obținut 22 voturi, iar Andrés Ritter (Germania) 1 vot. Rezultatul votului din Comisia LIBE și recomandarea Comisiei CONT (care, de asemenea, a desemnat-o pe Laura Codruţa Kövesi drept candidat preferat, în urma unui vot desfășurat marți) vor fi transmise de către Președintele LIBE către Conferința Președinților (formată din Președintele Parlamentului European și liderii de grupuri politice). Conferința Președinților va confirma etapele următoare din acest proces pe 7 martie, înainte de negocierile cu Consiliul.

Consiliul și-a exprimat deja susținerea pentru candidatul Franței. Jean-Francois Bohnert a obținut 50 de voturi în COREPER II. L.C. Koveși și Andreas Ritter au luat câte 29 de voturi fiecare. O diferență de 21 de voturi, față de doar 4 în comisia LIBE.

Publicația bruxelleză New Europe a scris că dacă votul din comisia de specialitate a PE va fi strâns, Parlamentul nu va avea prea multă greutate ca să încline balanța în favoarea fostei șefe a DNA, de vreme ce Consiliul a arătat deja o preferință clară.

Consiliul are putere mai mare decât Parlamentul

Aceeași poziție este susțină și de la europarlamentarul Maria Grapini, membră a Comisiei LIBE. Deputata europeană a spus, într-o intervenție telefonică pentru Digi24, că avantajul este de partea Consiliului: „Instituția care a obținut cele mai multe voturi, are prima șansă, pentru că diferența de voturi e mai mare la Consiliu. Eu vă spun următorul lucru, ca raportor și negociator la multe rapoarte: întotdeauna, Consiliul are putere mai mare decât Parlamentul. În negocieri, poziția Consiliului nu o putem schimba. Pe bună dreptate acum, Consiliul are în mână un as”

New Europe le face și câte un scurt portret pentru principalii favoriti. Despre Bohnert, publicația a scris că „are multă experiență ca magistrat european și procuror național, 20 de ani de cooperare operațională cu magistrați, a contribuit la crearea Eurojust și știe șapte limbi străine”. Despre Koveși, sunt amintite cele 18 dosare penale, criticile formulate de S&D și ALDE, dar și faptul că românca a spus că toate criticile sunt dezinformări și că a adus documente care să-și susțină afirmațiile.

Candidatul francez, preferatul Consiliului

Parchetul European, care se așteaptă să fie operațional în 2020, va fi un birou independent însărcinat cu investigarea, urmărirea și aducerea în fața justiției a infracțiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupția sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro.

Până în acest moment, 22 de state membre s-au alăturat Parchetului European. Cele cinci state care nu participă încă (Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda și Danemarca) se vor putea alătura în orice moment.

Parchetul European va avea sediul central în Luxemburg si va fi compus dintr-un procuror-șef și un colegiu de procurori din toate țările participante. Aceștia vor coordona investigațiile curente desfășurate de către procurorii delegați în fiecare stat participant.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Călin Popescu Tăriceanu: “Parlamentul EUROPEAN ne-a făcut astăzi o demonstraţie despre cum factorul politic intervine în JUSTIŢIE”
PreşedinteleSenatului și al ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, pune punctul de “i” după votul din Comisia ...