Chipul poetului ucis de tramvai, NICOLAE LABIŞ, pictat pe un mijloc de transport. “Dacă a murit beat lemn, aşa a fost să fie!” Controverse la Iaşi

Marius Ghilezan ACTUALITATE Principal

Compania de Transport Public (CTP) Iaşi a pus în circulaţie în urmă cu mai mulţi ani TRAMVAIUL LITERATURII. Pasagerii sunt invitaţi să descopere mesajul poetic al lui Mihai Eminescu, poveştile lui Ion Creangă şi lirica lui Nicolae Labiş.

Recent vehiculul a fost pictat de reprezentanţii CTP cu chipul lui Nicolae Labiş. Cunoscătorii literaturii ştiu că poetul care a scris “Moartea căprioarei” a murit călcat de tramvai. Literaţii ieşeni s-au împărţit în două tabere: unii consideră gestul companiei publice drept un afront, alţii consideră că dimpotrivă poetul trebuie cunoscut de marele public.

ÎNTRE ALEGERE NEFERICITĂ şi amintirea poetului

„Este o alegere nefericită, ţinând cont de modul în care Nicolae Labiş ne-a părasit. Primăria ar fi putut să găsească altă variantă de a venera marii lirici ai Moldovei. Poate ar fi cazul ca Iaşiul să-şi faca un brand din poezie”, a declarat istoricul Vasile Cotiuga, pentru BZI.

În schimb, scriitorul Adi Cristi consideră că ieşenii nu ar trebui să fie impresionaţi de acest detaliu. „Nu trebuie să speculăm că Labiş a murit căzând din tramvai. Ieşenii trebuie să ştie că a existat şi Nicolae Labiş. Într-un oraş al culturii trebuie să arătăm plătitorilor de taxe care doresc să ştie că suntem un oraş al culturii”, spune Adi Cristi, directorul Casei de Cultura „Mihai Ursachi”.

Şi Liviu Apetroaie a avut un cuvânt de spus. Consideră că acţiunea municipalităţii nu poate fi acuzată de cinism. „Sigur că este oportun. A venit la Iaşi la vârsta de 16 ani. Exista o variantă că ar fi fost împins între vagoane. Dacă a murit beat lemn, aşa a fost să fie.”

Călcat de tramvai la 21 de ani. A lăsat o operă neterminată

Nicolae Labis a murit la vârsta de 21 de ani. Aflat în stare de ebrietate, în noaptea de 9 spre 10 decembrie 1956, a încercat să se urce într-un tramvai din staţia Colţea, din Bucureşti. A alunecat şi a căzut între grătarele celor două vagoane ale tramvaiului. Moartea tânprului poet a atras mai multe controverse. Se zvonea că, de fapt, ar fi fost o mână criminală la mijloc. Balerina Maria Polevoi, cu care poetul şi-a dat întâlnire în acea noapte, a sustinut ca ceea ce s-a întâmplat pe refugiul de la Colţea a fost un simplu accident. La fel au declarat şi alţi martori. Prin moartea sa, un imens gol a rămas în literatură. Mai avea multe de spus.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Liviu DRAGNEA, DUS la spital, după o criză de dureri de spate
Prezent la conferinţa de alegeri a PSD Ilfov, LIVIU DRAGNEA a acuzat că în sală ...