ȘOC în Kazahstan: Președintele „etern” a demisionat pe neașteptate!

Valentin Borcea ACTUALITATE INTERNATIONAL

Nursultan Nazarbayev, primul și singurul președinte al Kazahstanului, și-a dat demisia din funcție după trei decenii. El rămăsese singurul lider din era sovietică încă în funcție în Asia Centrală.

„Am luat decizia, care nu a fost ușoară, de a demisiona din funcția de președinte. Ca fondator al un stat kazah independent, consider că misiunea mea de acest este să ajut ascensiunea unei noi generații de lideri care să continue reformele aflate în desfășurare în țară.” a spus Nursultan Nazarbayev.

Anunțul a fost făcut într-o intervenție televizată, în cadrul căreia președintele în vârstă de 78 de ani a semnat decretele de demisie și de cedare a funcției. Acestea vor intra în vigoare mâine. Nazarbayev a spus își va păstra poziția în consiliul de securitate și șefia partidului.

Președinte interimar va fi Kassym-Jomart Tokayev, șeful camerei superioare a Parlamentului. Acesta va continua restul mandatului lui Nazarbayev, care se termină în aprilie 2020. Tokayev, 65 de ani, este un diplomat educat la Moscova și vorbește fluent kazahă, rusă, engleză și chineză.

Neașteptata demisie a afectat prețurile titlurilor de stat kazahe și chiar a dus la o depreciere a rublei rusești. Valentina Matvienko, șefa camerei superioare a parlamentului rus și o apropiată a lui Vladimir Putin, a spus că renunțarea lui Nursultan Nazarbayev a fost neașteptată și foarte serioasă.

Nursultan Nazarbayev a „abdicat” din funcția de președinte etern

Nursultan Nazarbayev s-a născut la 6 iulie 1940 în RSS Kazahă. În tinerețe a lucrat într-un combinat siderurgic. În 1962 intră în Partidul Comunist și progresează rapid. În 1984 a devenit prim-ministru al RSS Kazahă, în 1989 primește funcția de prim-secretar CC al PCUS din RSS Kazahă  iar în februarie 1990 devine președinte al Sovietului Suprem al RSS Kazahă, funcție echivalentă cu cea a șefului de stat.

În aprilie 1990, Sovietul Suprem îl numește Președinte al Kazahstanului. În octombrie 1990, Kazahstanul își declară suveranitatea, dar nu iese din URSS. În timpul puciului eșuat din august 1991, Nursultan Nazarbayev este de partea lui Boris Elțin. Kazahstanul își va declara independența la 16 decembrie 1991, fiind ultima dintre republicile sovietice care face acest pas. 10 zile mai târziu, URSS va dispărea.

Niciun scrutin ce a avut loc în Kazahstan nu a fost considerat liber și corect de către observatorii internaționali. La ultimele alegeri prezidențiale, Nursultan Nazarbayev a obținut 98% dintre voturi. El a fost acuzat că este în fruntea unui regim autoritar și că încalcă drepturile omului.

Kazahstan este a noua cea mai mare țară din lume, cu o suprafață de 2,7 milioane de kilometri pătrați, cam de 10 ori cât România. Dar populația este de doar 18,3 milioane de locuitori, mai mică decât cea a României. De asemenea, Kazahstan are un PIB de 195 miliarde $, cu 50 de miliarde mai mic decât cel al României. Mare parte din bogăția statului central-asiatic se datorează hidrocarburilor.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Președintele vrea un referendum… electoral
Klaus Iohannis a anunțat marți că este „aproape hotărât” să convoace un referendum pe tema justiției ...