De 2 aprilie: chiar rămâne cum au stabilit?

Cosmin Ţintă ACTUALITATE OPINIE

Ciudată și istoria asta, cu ale ei coincidențe cu tot. Acum 15 ani, pe 2 aprilie 2004, steagul României era ridicat în fața sediului general al NATO din Bruxelles. Deveniserăm membri ai Alianței. Tot pe 2 aprilie, acum 75 de ani, la ceas de seară, postul de radio Moscova difuza declaraţia comisarului pentru Afaceri Externe, V. M. Molotov care, în numele Guvernului sovietic, anunța că Armata Roşie a atins Prutul.

Se considera că în această zonă „a fost restabilită frontiera sovietică legală”, decisă în 1940 (adică aia din Pactul Ribbentrop – Molotov) şi că „intrarea trupelor sovietice pe teritoriul României a fost dictată exclusiv de necesităţi de război”, „fără scopul de a dobândi vreo parte din teritoriul României”. Totodată, era precizat faptul că guvernul sovietic nu urmărea ,,să modifice în vreun fel stările sociale existente în România, nici să înlăture monarhia”. Declaraţia era fără îndoială o manevră tactică, menită să satisfacă guvernele de la Londra şi Washington şi cercurile politice din România.

În realitate, știm cu toții ce s-a întâmplat. Să ne mai reamintim  doar ce a fost pactul Ribbentrop – Molotov: o înțelegere între Berlin și Moscova despre cum să împartă și supună Europa în interesul lor.

Dar să revenim la 2 aprilie ăsta, de azi. Ședință solemnă în Parlament, laude ale lui Jens Stoltenberg pentru contribuțiile noastre în cadrul Alianței, și mai ales pentru intenția de a cheltui 2% pe apărare. Și scandal, cu atacuri politice marca Klaus Iohannis, care funcționează pe principiul tonomatului cu o singură placă, indiferent că e zgâriată or ba. Și care face întodeauna frumos la Berlin sau Bruxelles și tot mai urât la București. Și care NU a venit în Parlament când s-au marcat 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, vede popoare diferite dincolo și dincoace de Prut și care „comemorează” ziua de 24 Ianuarie!

De 2 aprilie, am și eu o întrebare. La care nu aștept răspuns nici de la radio Berlin, nici de la radio Moscova: chiar rămâne cum au stabilit ăia, atunci? Nu de alta, dar cam așa pare…

Loading...
loading...

One Comment

  1. Articolul are greseli grave de evenimente istorice.La 2 aprilie 1944 armata sovietica a atins Nistru nu Prutul.Doar in nord au intrat pe teritoriul Romaniei in prima ofensiva Iasi-Tirgu-Frumos. Nu se sinchiseau atunci aliatii anglo-americani de intrarea soviticilor pe teritoriul Romaniei.Ei erau concentrati pe infringerea nemtilor cu orice pret.Prima ofensiva Iasi-Tirgu-Frumos a rusilor a fost infrinta de armata germana in colaborare cu cea romana in lunile aprilie-mai.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Mircea Drăghici, inițiatorul proiectelor de modificare a legilor siguranței naționale, dat de Securitate pe mâna procurorilor DNA
Trezorierul PSD, Mircea Drăghici, a fost chemat azi la DNA pentru un dosar privind finanțarea ...