A murit Marele Duce Jean de Luxemburg, văr primar cu Regina Ana a României

Valentin Borcea ACTUALITATE INTERNATIONAL
Transmite:

Marele Duce Jean a urcat pe tronului luxemburghez în 1964, când mama lui a abdicat în favoarea sa. În 2000, el a făcut același lucru pentru fiul său, Marele Duce Henri, actualul suveran.

Marele Duce Jean cu fiul lui, Marele Duce Henri

Marele Duce Jean s-a născut la 5 ianuarie 1921 în castelul Berg din Luxemburg, primul copil al Marii Ducese Charlotte, suverană la acea vreme, și a Prințului Felix de Burbon-Parma. Din prima clipă a vieții a fost moștenitor al tronului.

În cel de-al Doilea Război Mondial, micul Mare Ducat a fost ocupat de naziști iar Familia Ducală a plecat în exil în Franța, SUA și apoi Canada. În 1942, Prințul Felix și fiul lui Jean s-au înrolat în Armata Britanică, în Gărzile Irlandeze, unul dintre regimentele de gardă regală.

Original caption: The Queen and Prince Philip wave to the crowd from the balcony at Buckingham Palace. June 13, 1998

Marele Duce Jean, eroi de război

Marele Duce Jean a participat la debarcările din Normandia, punând piciorul înapoi în Europa continentală la cinci zile după Ziua Z (6 iunie 1944). În septembrie 1944, a participat la luptele pentru eliberarea țării sale natale, Luxemburg. Apoi a luat parte la invazia Germaniei, alături de regimentul său. Apoi aprilie 1945, și-a întâmpinat mama la reîntoarcerea în Luxemburg.

Marele Duce și Regina Ana au fost veri primari. Tații lor, Felix și Rene, au fost Prinți de Bourbon Parma, fii ai ultimului Duce suveran de Parma. Regele Mihai I și Regina Ana au fost legați de Marele Duce Jean și de Marea Ducesă Josephine-Charlotte printr-o prietenie de o viață. Regele Mihai și Regina Ana au fost oaspeții cuplului regal luxemburghez de nenumărate ori, de-a lungul anilor, în ocazii de familie și în ocazii publice. Marele Duce Henri a fost în România la înmormânarea Regelui Mihai, în decembrie 2017.

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Studiu care dă peste cap piața auto: Bateriile nu sunt ECOLOGICE!
Mașinile electrice emit mai mult CO2 decât autovehiculele cu motoare diesel, potrivit unui studiu realizat ...