9 Mai NU ESTE ziua independenței! Și nici a „victoriei”!

Valentin Borcea ACTUALITATE ANALIZE

Să o spunem din capul locului. Ziua Independenței României este 10 Mai. A fost fost de când țara a devenit independentă până când a intrat sub ocupația URSS. Eroii care au luptat pe frontul din Bulgaria, politicienii care au dat bătălii grele pe frontul diplomatic și Coroana care a condus România la împlinirea acestui vechi idea au celebrat pe 10 MAI! Ziarele vremii au trecut tot 10 mai iar exilul românesc a celebrat tot pe 10 mai. 

Cum a devenit 9 Mai ziua independenței?

E simplu, o dată cu ocupația sovietică de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Slugile Moscovei de la București, adică PMR, au decis să-și omagieze stăpânul și să dea o lovitură „burghezo-moșierimii” în același timp. Așa că au mutat independența de pe 10 Mai, legată indisolubil de monarhia românească și de România reală, pe 9 mai, o zi care la acea dată avea semnificație doar în URSS. Ca să-i dea un aer de legitimitate națională, au legat-o de răspunsul dat de Mihail Kogălniceanu pe 9 mai unei interpelări. Așa că data 9 mai a fost băgată cu forța în capul românilor, adică a generațiilor născute după ocupație. Cele de dinainte știam foarte bine când e Ziua Independenței, adică 10 Mai.

În prezent, 9 mai nu are nicio valoare legală. 10 MAI, în schimb, este sărbătoare națională care celebrează Independența. Conform Legii 103/2015. 

 

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
De summit: „30.000.000 euro pe săptămână să ne bucurăm de apartenența la UE ca țară de mâna a doua”
De 9 mai, în contextul summitului UE de la Sibiu, artistul Florin Chilian a postat ...