„Bâlbele legate de statuile Reîntregitorilor trebuie oprite”!

Cosmin Ţintă ACTUALITATE INEDIT SOCIAL

Îndepărtarea statuii lui Mihai Viteazul din Piața Unirii din Oradea a stârnit o avalanșă de reacții printre români. Primăria a instalat în locul monumentului dedicat primului unificator al ținuturilor românești o statuie a Regelui Ferdinand Întregitorul. George Simion, candidat independent la Parlamentul European, a făcut chiar la Oradea un apel pentru respectarea Reîntregitorilor de Neam.

„Sunt candidat independent, nu am stăpâni, așa că pot fi critic chiar și la adresa administrației din Oradea. Noi, românii, nu mai avem încredere în politicieni. E normal, având în vedere prin ce am trecut. Ei bine, bâlbele legate de statuile Reîntregitorilor trebuie oprite!

Am un masterat în Istoria Comunismului. Înțeleg că trebuie să reparăm greșelile trecutului, inclusiv la nivel peisagistic și de simboluri. Dar trei ani este prea mult pentru reamplasarea Reîntregitorului nostru cel Viteaz. E inadmisibil, mai ales că avem cazul statuii marelui român Emanoil Gojdu, batjocorită de administrația Bolojan. Vedeți în ce stadiu ne-a adus clasa politică?  Ne face să ne certăm chiar și din cauza Reîntregitorilor, în loc să le urmăm exemplul!”, transmite George Simion pe pagina sa de socializare.

Statuia dedicată celebrului avocat și patriot român Emanuil Gojdu a zăcut patru ani printre gunoaie și șobolani. În cele din urmă, a fost curățată și amplasată într-o zonă periferică, fără soclu și segmentată, însă numai ca urmare a insistențelor unor asociații culturale orădene și a amendării primarului Ilie Bolojan de către inspectorii Direcției pentru Cultură Bihor. Statuia lui Mihai Viteazul ar urma să fie reamplasată într-o altă piațetă din oraș, în fața unei biserici ortodoxe.

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Cotă de piață record pentru Dacia
Vânzările de autoturisme Dacia au înregistrat în aprilie un avans de 14,7% în Europa, iar ...