Miracolul australian | Conservatorii monarhiști au bătut laburiștii republicani în alegeri

Valentin Borcea ACTUALITATE INTERNATIONAL

Alegerile parlamentare din Australia s-au încheiat cu un adevărat miracol. Toate sondajele din ultimii trei ani dădeau ca sigură victoria laburiștilor aflați în opoziție. Coaliția de centru-dreapta formată din Liberal Party și National Party (ambele conservatoare), aflată la putere de șase ani, se aștepta o înfrângere.

Dar ziua votului a produs o minune, cum a spus chiar liderul coaliției și premierul Australiei, Scott Morrison. Conservatorii au câștigat cu cel puțin 10 mandate mai mult decât laburiștii. Australienii au fost convinși de mesajul de stabilitate și continuitate oferit de actuala guvernare. În același timp, au fost speriați de promisiunile stângii de a mări taxe. De asemenea, premierul Scott Morrison a dat de înțeles că votul va fi un referendum între ei și liderul laburist Bill Shorten, un personaj nu foarte popular în rândul australienilor.

Scott Morrison cu Ducii de Sussex

În plus, o altă temă de campanie promovată de laburiști dar puțin apreciată de votanți a fost renunțarea la monarhia australiană. Stângiștii promiseseră, dacă vin la putere, că vor face referendum pentru transformarea Australiei într-o republică.

Harry și Meghan au “omorât” republicanismul din Australia

Australienii i-au respins pe laburiștii republicani

Au spus că vor aloca aproape 40 de milioane de dolari pentru un asemenea scrutin. Un vot similar a avut loc în 1999 dar republicanii au pierdut. Bill Shorten, actualul lider laburist, a condus atunci tabăra anti-monarhie.

Bill Shorten, liderul laburiștilor

Laburiștii susțin că Australia nu are un șef de stat australian, ceea ce este greșit. Elisabeta a II-a este și Regina Australiei iar reprezentantul ei la Canberra, Guvernatorul-General, este de facto șeful statului. Iar Guvernatorul-General este numit de Regină la propunerea premierului australian, care alege o persoană de o moralitate ireproșabilă. În prezent, funcția este ocupată de fostul comandant al Forțelor Armate Australiene, un general veteran al războiului din Vietnam.

Un analist politic australian a făcut un sumar potrivit al votului: „Când schimbi guvernul, schimbi și țara. Dar australienii au decis că le este bine așa”. Din 1992, Australia a avut creștere economică neîntreruptă, un record mondial.

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
SRI-ul nemțesc avertizează: NU dați informații secrete Austriei că ajung la Moscova
Șeful Biroului Federal de Protejare a Constituției (BfV), echivalentul german al SRI, a avertizat Budestagul ...