Securitatea va face LISTE NEGRE cu cei care nu votează la # Referendum?

Marius Ghilezan OPINIE Principal

Curtea Constituţională nu a luat în calcul, atunci când a validat referendumul în ziua alegerilor europarlamentare, posibilitatea că reprezentanţii secţiei de votare să facă “LISTE NEGRE” cu cei care nu au dorit să participe la votul pentru referendum.

Un principiu de drept constituţional spune că votul e universal, egal, direct, SECRET şi liber exprimat, potrivit legii electorale.

Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, adoptată de toate statele membre ale Organizaţiei

Naţiunilor Unite, stabileşte dreptul universal la alegeri echitabile. Conform articolului 21 al Declaraţiei  Universale, “orice persoană are dreptul de a lua parte la conducerea treburilor publice ale ţării sale,  fie direct, fie prin reprezentanţi liber aleşi.” Acelaşi articol stabileşte că alegerile libere sunt unica bază a autorităţii guvernului: “Voinţa poporului trebuie să constituie baza puterii de stat; această voinţă trebuie să fie exprimată prin alegeri nefalsificate, care să aibă loc în mod periodic prin sufragiu universal, egal şi exprimat prin vot secret sau să urmeze o procedură echivalentă care să asigure libertatea votului.”

Codul bunelor practici în materie electorală al AEP spune că orice încălcare a dreptului la vot secret trebuie sancţionată, iar lista persoanelor care în realitate se prezintă la urnele de votare nu trebuie făcută publică.

Citeşte şi: ADRIAN SEVERIN demonstrează că VOTUL la #referendum e degeaba. CCR va invalida scrutinul

Codul european de conduită privind votul secret, inclusiv orientările pentru politicieni, observatori și alegători specifică în mod clar că Parlamentul European condamnă ferm violarea secretului votului.

Alegătorii nu vor mai fi însemnaţi cu CRETA PE SPATE

« Membrii biroului electoral de secţie vor afla opţiunile politice şi modul în care a votat fiecare alegător, în funcţie de câte buletine de vot va cere », potrivit APADOR-CH, citat de Mediafax.

”Nu, nu se vor uita în cabina de vot în momentul ştampilării, ci, mai înainte de asta, la numărul de buletine de vot primite de fiecare votant. Astfel, vor înţelege imediat de partea cui (putere sau opoziţie) a votat fiecare: dacă a primit un buletin de vot = votează cu puterea, dacă a primit trei buletine de vot = votează cu opoziţia. Cum se va face asta? Foarte simplu. Avem simultan, în aceeaşi zi, la aceleaşi secţii de votare şi la aceleaşi birouri electorale, două feluri de vot: pentru europarlamentare şi pentru referendum. Votul pentru europarlamentare se face pe un buletin de vot, iar cel pentru referendum pe două buletine de vot (câteun buletin pentru fiecare dintre cele două întrebări puse la referendum). Referendumul este susţinut de opoziţie şi criticat, mai mult sau mai puţin voalat, de putere”, susțin reprezentanţii APADOR-CH.

”Probabil că alegătorii nu vor fi însemnaţi cu creta pe spate, ca în trecut, dar ce liste exacte cu votanţi pro sau contra putere sau opoziţie vor putea face membrii birourilor electorale de secţie. Liste care vor ajunge la partidele din care fac parte membrii birourilor. Şi, tot aşa, mai departe. Se mai poate vorbi despre garantarea secretului votului, în aceste condiţii? Evident că nu”, mai susține APADOR-CH, apreciind că, atunci când a acceptat posibilitatea ca referendumul să se desfăşoare simultan cu alegerile europarlamentare, Curtea Constituţională nu s-a gândit că astfel deschide calea spre compromiterea secretului votului:

Ce se va întâmpla dacă mai mulţi cetăţeni români vor reclama la Birourile Electorale că li s-a violat secretul votului? Se vor anula alegerile?

Oricum scrutinul a fost de la început parazitat de teme paralele. Aşa cum e statul paralel, disperat că nu conduce cum vrea el.

Loading...
loading...

One Comment

  1. FOOOOOOOarte bine !!!
    In acest caz nu mai merg la vot nici pentru europarlamentare !
    Adica deloc !!!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Tăriceanu propune ca toți românii din PE să colaboreze în interesul țării
Călin Popescu-Tăriceanu a lansat asta o propunere adresată tuturor europarlamentarilor români, din toate partidele. Este ...